icon clock25.03.2022
icon eye72
ЛЮДИ НОВИНИ

Посівна кампанія під час війни: аграрії бронюють працівників у військових установах і з тривогою виїздять у поля

Майбутній урожай зернових культур буде меншим, ніж торік. Такий прогноз нашому журналісту озвучив директор СТОВ «Тетірське» Дмитро Тарасюк. За його словами, нинішня посівна кампанія є однією з найважчих через погодні умови та війну в Україні. Як починаються весняно-польові роботи на Пулинщині та з якими труднощами зіштовхуються аграрії – далі у матеріалі.

За інформацією Курненської сільської ради, для проведення посівної кампанії місцеві аграрії забронювали близько 100 військовозобов’язаних жителів громади, які залучаються до проведення весняно-польових робіт.

На СТОВ «Тетірське» у посівній задіяні семеро працівників. Цих людей не будуть мобілізувати до війська. Про це розповів очільник аграрного підприємства Дмитро Тарасюк.

– Через несприятливу морозну погоду посівна почалася пізніше. З 24 березня на полях стали сіяти овес, – мовить пан Дмитро. – У планах засіяти цією зерновою культурою 160 гектарів. Пізніше будемо ще сіяти соняшник, кукурудзу та сою.

Найбільша нині проблема з цінами та доставкою пального, вартість якого зросла удвічі. На посівну кампанію нам потрібно 15 тонн. Протягом двох тижнів не можуть привезти. Добре, що були певні запаси і сівалки змогли виїхати у поля.

Також бентежить вартість на засоби для захисту рослин від бур’янів і підживлення. Уся азотна група, зокрема карбамід, у порівнянні з минулими роком – здорожчала на 20 тисяч гривень. Так, у 2021 році тонна коштувала у середньому 10 тис. грн, то нині – 33,5 тис. грн.

Аграрій Дмитро також нарікає на стан озимих культур, які постраждали через морозну суху погоду.

– Усього у нас посіяно понад 600 гектарів озимих культур. Їхній стан після зимівлі оцінюю на чотири з мінусом, – каже далі Дмитро Сергійович. – З огляду на це можу прогнозувати, що на максимальній урожай не варто розраховувати. Вважаю, що за моїми приблизними підрахунками зберемо зернових культур на 20% менше, ніж торік.

У нинішній воєнний час із тривогою виїздимо у поля, бо не знаємо що виросте та чи вдасться зібрати майбутній урожай. Сподіваємося на державну підтримку. Цими днями подали документи на кредитування. Хочеться вірити, що скоро війна припиниться і заколоситься Україна жовтими хлібами під мирним синім небом!

Неподалік села Тетірка почалася посівна кампанія. У полі працюють Валентин Мошківський, Анатолій Кальчук і Анатолій Мошківський (зліва направо) та сіють овес

You cannot copy content of this page