icon clock19.11.2021
icon eye33
НОВИНИ

Коронавірус і тварини: Пулинщина стала частиною наукового дослідження

Нещодавно до Пулинської громади завітали фахівці Інституту ветеринарної медицини Національної академії аграрних наук України. Вони у чотирьох населених пунктах відібрали 40 проб біоматеріалів домашніх тварин для можливого виявлення антитіл коронавірусу. Подробиці нашому журналісту розповів очільник Пулинського управління Держпродспоживслужби Олександр Лігута.

 – У травні цього року в нашій країні почали працювати над науковим дослідженням щодо вивчення можливої ролі тварин як резервуару вірусу SARS-CoV-2, яке охопило шість областей: Львівську, Тернопільську, Хмельницьку, Полтавську, Житомирську та Чернігівську, – каже Олександр Лігута. – У кожному з цих регіонів обрали п’ять районів, у яких тільки в чотирьох населених пунктах відбирали у тварин зразки біоматеріалів. Пулинська громада також стала частиною наукового дослідження.

Представники Інституту ветеринарної медицини працювали на території Пулинської громади під керівництвом професора Сергія Ничика. Фахівці побували у селах В’язовець, Кошелівка, Сколобів і смт Пулини та взяли 40 проб біоматеріалів котів, собак, корів, коней, свиней, овець, кіз і кролів.

Раніше учасники наукового дослідження протягом майже шести місяців зробили близько 1000 проб в інших п’яти областях, в яких антитіл SARS-CoV-2 у зразках біоматеріалів не виявили.

– Приводом для вивчення в Україні можливої ролі тварин як джерела вірусу SARS-CoV-2 став той факт, що у Франції та США серед звірів зоопарків виявили небезпечний вірус, – мовить далі Олександр Лігута. – Орієнтовно наприкінці листопада можуть бути готові результати щодо зразків, відібраних у Пулинській громаді.

You cannot copy content of this page