icon clock12.01.2024
icon eye322
ЛЮДИ НОВИНИ

Святкували та діток розвивали: у Пулинському ІРЦ відбулося захоплююче свято

  1. Вже п’ять років у Пулинах функціонує заклад для діток з особливими освітніми потребами. З нагоди свого 5-річчя колектив інклюзивно-ресурсного центру організував для вихованців цікаве та веселе свято. Наша журналістка теж завітала на захід та дізналася, як Центр допомагає діткам та родинам ВПО.

Діток, батьків, колег та гостей привітала директорка закладу Віта Голомах: «Вітаю усіх нас з маленьким, але важливим ювілеєм. Ми маємо гарні успіхи, дітки з радістю навчаються та розвиваються. Бажаю вихованцям та їхнім батькам оптимізму, іти вперед, не зупинятися та жити під мирним небом. Дякую батькам за довіру та розуміння», – мовила директорка Центру.

Гарним сюрпризом та інтерактивом став кондитерський майстер клас «Солодка п’ятірка» від Юлії Топчинської. Майстриня кондитерської справи спекла для юних учасників та учасниць імбирні пряники у формі цифри «5». Діти разом з педагогами та батьками розмальовували оригінальне печиво у жовто-блакитні кольори. Творчий процес захопив учасників майстер класу, а солодкі вироби, прикрашені яскравою кондитерською глазур’ю, стали гарним подарунком за наполегливість та старання.

Дефектологиня Олеся Габриадзе запросила діток на веселе бульбашкове шоу. Діти з радістю лопали мильні бульбашки, танцюючи під веселу музику. Свято закінчилося знайомством та дискотекою з улюбленим песиком усієї країни Патроном. Дітки обіймалися з плюшевим героєм, грали з Патроном в ігри, стрибали і танцювали.

Усі хлопці та дівчата, котрі завітали на свято, були у захваті від яскравої події. Про враження від заходу та про заняття в ІРЦ нашій журналістці розповіла пані Ірина. Разом з чоловіком та сином у квітні 2022 року, рятуючись від війни, родина прибула у Пулинську громаду з Донеччини. Вже понад рік її син Максим займається зі спеціалістами ІРЦ:

– Спочатку нашій родині було дуже важко, у першу чергу морально. Ми поселилися у В’язовці, адже чоловік мав тут рідню. Максим пішов до першого класу у Сколобівську гімназію. Нині він навчається на індивідуальному плані, паралельно відвідує ІРЦ. Ми знайшли житло у Пулинах, щоб не пропускати заняття. За рік роботи з логопедом, психологом та дефектологом маємо вагомі результати. Спочатку Максим майже зовсім не розмовляв. Нині і я, і педагоги його розуміють. Він дуже полюбив логопединю Ірину Стаднік. Усі спеціалісти дуже хороші, роблять якісну комплексну оцінку, до кожної дитини мають індивідуальний підхід, заняття проводять цікаво. Я бачу лише плюси у роботі ІРЦ. Сьогоднішнє гарне свято нам теж дуже сподобалося, – зазначила пані Ірина.

Також ми дізналися, що є певні особливості у роботі з дітками з числа родин ВПО. Більшість з них погано розуміють українську мову: «Спочатку мама Максима перекладала на російську все, що я говорю, – розповідає Олеся Габриадзе. – Через деякий час Максим почав сприймати і розмовляти українською мовою, його мама також перейшла на українську. Нині у нашому ІРЦ навчаються троє діток з числа родин ВПО. Влітку відвідувачів було більше. Наша психологиня Ірина Дзюбенко надавала психологічну підтримку дітям, котрі пережили жахіття війни.

– Ми маємо досвід, знання, професійні навички та велике бажання допомагати діткам та їхнім батькам. Багато наших вихованців відвідують заклади дошкільної освіти, навчаються у ліцеях, вони спілкуються з однолітками, проходять важливі етапи соціалізації. Отож, закликаємо батьків не вагатися і звертатися до нашого центру за професійними консультаціями, – наголосила Віта Голомах.

Марія Мосійчук,

журналістка «Редакції-медіацентру «Вісті»

You cannot copy content of this page