Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
Субота, 20 квітня

Правосуддя в умовах війни та як представники Феміди підтримують Захисників: інтерв’ю з головою Червоноармійського районного суду Василем Лотугою

Щорічно 15 грудня Україна відзначає День працівників суду. Це професійне свято людей, основною місією яких є захищати права і свободи громадян, незалежно від їх статі, віку та поглядів. Саме від самовідданої праці представників Феміди великою мірою залежить збереження у суспільстві політичної стабільності, миру та спокою, дотримання конституційних прав і свобод людини, надійний захист громадян від беззаконня. Особливо важлива їхня місія – в умовах воєнного часу.

Як працює суд під час великої війни? Про це наш журналіст розпитав голову Червоноармійського районного суду Василя Лотугу.

– Василю Федоровичу, як працює суд після 24 лютого 2022 року? Чи довелось припинити розгляд певної категорії справ чи є обмеження у діяльності?

– Після 24 лютого робота районного суду продовжується, як то кажуть, у штатному режимі. Законом України «Про правовий режим воєнного стану» передбачено, що під час дії воєнного стану повноваження судів не можуть бути припинені або обмежені, суди, як і більшість державних установ, діють на підставі, в межах повноважень та у спосіб, визначені Конституцією України та законами України. Якщо говорити по простому – суди працюють до останнього, тобто до тих пір доки в населеному пункті є фізична можливість працювати. Завдяки нашим героям із ЗСУ Пулинщина не зазнала ракетних ударів чи бомбардувань, у нас є електропостачання, Інтернет, тому робота продовжується. На жаль, не всі суди в Україні мають таке становище.

Звичайно, певні зміни відбулись. Наприклад, частину справ доводилось відкладати тому, що їхні учасники відсутні або не можуть дістатися до суду через евакуацію, повітряні тривоги і так далі. Для власної безпеки, ми рекомендуємо громадянам, адвокатам, всім учасникам справ активніше користуватись звичайною та електронною поштою, можливостями Електронного суду, брати участь у судових засіданнях дистанційно через відеозв’язок. Однак і ті, хто особисто приходять до суду, можуть почуватись безпечно – Червоноармійський районний суд, як і інші суди області, перебувають під охороною працівників Служби судової охорони, тому і пропускний режим, і порядок в суді – гарантовані!

Під час війни можна подати позов і суд приймає його до розгляду. Документи не обов’язково направляти суду поштою, якщо такої можливості немає. Достатньо буде направити їх електронною поштою з дотриманням вимог щодо підписання документів за допомогою електронного цифрового підпису або з використанням підсистеми «Електронний суд».

Незважаючи на роботу в умовах війни, суд вживає всіх необхідних заходів для того, щоб справи розглядались як найшвидше та без порушень визначених законодавством строків.

Якщо суд, що розглядає вашу справу, продовжує функціонувати, надайте перевагу участі в судовому засіданні в режимі відео-конференції.

По можливості узгодьте порядок участі у розгляді справи з вашим опонентом або навіть розгляньте можливість укласти мирову угоду.

Законодавством не передбачається відкладення розгляду справи до скасування або припинення в Україні воєнного стану. Лише за умови, коли сторона або обвинувачений перебувають у складі Збройних Сил України або інших військових формувань суд зупиняє провадження у справі до припинення їхнього перебування.

Однозначно з введенням військового стану учасники справ почали приймати участь у справах більш у режимі відео-конференції.

Ситуація, яка сьогодні склалася в країні, потребує нестандартних рішень та ідей для того, щоб налагодити доступ учасників до суду. Зараз, як ніколи, всі виклики, які постали перед судовою системою на шляху до запровадження електронного судочинства, повинні вирішуватись рішуче і без зволікань. Надмірний формалізм за таких обставин шкодить авторитету судової влади, яка повинна захищати інтереси громадян у будь-яких умовах. Для учасників судового процесу створюються всі необхідні та водночас комфортні умови для якісного та ефективного вирішення спору. Запроваджений в Україні карантин та військовий стан попри суттєві обмеження стали поштовхом для діджиталізації правосуддя, запровадження принципово нових процедур, спрямованих на захист прав, свобод та дотримання безпеки учасників судового розгляду. Ми впевнені, що на практиці законодавство буде застосовуватись вдало та виважено, технічне забезпечення судів буде поліпшене і, зрештою, норми законодавчих актів будуть ефективно впроваджуватися для закріплення особливостей судового процесу в умовах воєнного стану.

– З якими питаннями наразі у період воєнного стану найчастіше звертаються заявники?

– Останнім часом кількість справ, які надходять на розгляд до суду, значно зменшилася з об’єктивних причин. Найперше, люди дбають про особисту безпеку та безпеку своїх рідних. Але потроху українці оговтуються, адаптуються, налагоджують свої бізнес-справи на безпечніших територіях, тому ми переконані, що кількість справ поступово збільшуватиметься.

Кількість справ, які надходять до суду, дещо зменшилась, якщо порівнювати з таким же періодом «мирного» 2021 року.

У лідерах традиційно справи про стягнення аліментів, розірвання шлюбу, позбавлення батьківських прав, також можна виділити і справи про встановлення юридичних фактів (усиновлення, удочеріння).

– Чи були у суді справи суто військового спрямування, наприклад, щодо ухилення від мобілізації?

Якихось особливо «воєнних» справ у провадженні районного суду не з’явилось. Дуже тішить відсутність справ про ухилення від призову чи від мобілізації. Наші земляки, як і всі українці, продемонстрували високий рівень патріотизму та громадянської свідомості.

– Як зреагували працівники суду на повномасштабне вторгнення? Чи беруть участь у благодійних акціях на підтримку ЗСУ?

– Для всіх нас, і для колективу, першою реакцією, звісно був шок, нерозуміння, страх за близьких, за своє життя, за нашу державу. До честі наших співробітників мушу сказати, що не було жодної паніки, хоча практично в кожного дома є батьки, діти чи онуки, в декого – рідні на фронті, тобто є за кого хвилюватись. Першим питанням було: як можемо  допомогти? Ніхто не залишився осторонь, кожен знайшов для себе можливості – перераховуємо кошти на ЗСУ, збирали продуктові набори та ін. Працівники суду роблять також і особисті внески.

На початку березня судді районного суду вирішили віддавати кошти у відсотковому співвідношенні із суддівської винагороди на потреби Збройних Сил України до закінчення дії воєнного стану, які задокументовані бухгалтерією ТУ ДСА України в Житомирської області, також беруть участь у наданні адресної допомоги військовослужбовцям та є учасниками різних заходів, долучаються до допомоги фонду «Повернись живим».

Хочу зазначити, що із суддівської винагороди на потреби ЗСУ бухгалтерією перераховано 184 тис. грн та додатково суддями добровільно перераховано ще 133 тис. грн.

З нагоди професійного свята вітаю колег і бажаю кожному добра, професійних перемог і нових досягнень. Нехай ваші щоденні професійні зусилля будуть запорукою утвердження верховенства права в нашій державі, а кожне прийняте рішення буде виваженим та справедливим. У цей святковий день бажаю вам миру у родинах і в країні, міцного здоров’я, сімейного щастя та благополуччя. Хай не зрадять вас витримка та сила духу, не вичерпуються джерела наснаги та оптимізму, а людська шана стане гідною подякою за плідну працю та чесність.

You cannot copy content of this page