Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
Субота, 27 квітня
icon clock02.09.2022
icon eye414
НОВИНИ

Змія – у селі: жителі Пулинської громади побачили на вулиці небезпечну «гостю»

Житомирщина – лісовий край, багатий на ягоди та гриби. Тож щороку влітку та восени жителів міст і сіл вирушають збирати ці дари природи. Однак під час такого «тихого полювання» може трапитися небезпечна для здоров’я та життя зустріч із лісовими мешканцями – зміями. Іноді ці плазуни можуть з’являтися у населених пунктах.

Як убезпечити себе від атаки змій? Відповідь – читайте далі.

Нещодавно у селі одного із старостатів Пулинської громади люди серед білого дня побачили на дорозі плазуна. Спочатку подумали, що то вуж. Коли наблизилися, то зрозуміли – змія. Дехто із сміливців прибив гадюку палицею у момент, коли вона намагалася вкусити перехожого. Про це нашому журналісту розповіли місцеві жителі.

За офіційною інформацією, цього року в Житомирській області не було жодного звернення по медичну допомогу, пов’язаною з ураженням зміїною отрутою. Але по всій Україні зафіксовано 45 подібних випадків. Зокрема, у Львівській, Закарпатській, Івано-Франківській, Запорізькій, Полтавській, Хмельницькій, Чернівецькій та Чернігівській областях. Серед постраждалих – 7 дітей і 21 жінка.

Як убезпечити себе від атаки змії в лісі? Дотримуйтеся таких правил:

– обирайте одяг, що захистить від укусів. Найкраще – довгі штани із цупкої тканини та високі черевики. Штани потрібно заправити у взуття;

– перевіряйте місце перепочинку. Перш ніж сісти на траву, камінь, або колоду – пошарудіть палицею, аби налякати змію;

– не торкайтеся руками неперевірених предметів. Змії часто ховаються у старих пнях, копицях сіна, під каменями чи поваленими стовбурами дерев;

– не робіть різких рухів. Якщо побачили поруч змію – краще завмерти або без різких рухів відійти убік. Не намагайтеся зловити чи вбити гадюку! Ці плазуни не нападають першими, а проявляють агресію лише у разі небезпеки.

Що робити, якщо вкусила змія? Фахівці відділу комунікації, організаційної та профілактично-інформаційної роботи ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» радять дотримуватись алгоритму надання першої допомоги:

1) забезпечте  потерпілому спокій та мінімум рухів;

2) давайте багато води;

3) місце укусу обробіть антисептиком;

4) зніміть з ураженої кінцівки одяг, прикраси, взуття;

5) дайте постраждалому 1-2 таблетки ліків від алергії;

6) прикладіть до рани щось холодне;

7) під час  транспортування зафіксуйте уражену кінцівку;

8) не висмоктуйте отруту – це може спровокувати алергічну реакцію та набряк верхніх дихальних шляхів;

9) не накладайте джгут;

10) не припікайте рану.

Потерпілого від укусі змії слід якнайшвидше завезти до лікарні аби йому надали фахову допомогу. Адже укуси небезпечні саме ускладненнями, що можуть після них виникнути.

You cannot copy content of this page