Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
Субота, 27 квітня

Життя під час війни: як у Пулинській громаді волонтерять, підтримують переселенців і родини загиблих Героїв

24 лютого 2022 року назавжди увійде в історію нашої країни як початок повномасштабної війни росії проти України. Уже два роки держава перебуває у воєнному стані. Боротьба з ворогом триває. Україна чинить опір та прагне швидшої Перемоги.

Медіацентр «Вісті» вирішив дізнатися в очільника Пулинської селищної ради Олександра Гаврилюка, як громада підтримувала військовослужбовців, родини загиблих Героїв і переселенців, працювала протягом останніх 730 днів у важких умовах воєнного часу.

– З самого початку повномасштабного вторгнення російської федерації на територію України Пулинська громада розгорнула різносторонню діяльність на підтримку Збройних Сил України, глибоко усвідомлюючи, що лише спільними зусиллями, в першу чергу – наших славних воїнів-захисників та всього українського народу, ми зможемо якнайшвидше здолати ненависного ворога та наблизити довгоочікувану Перемогу, – розповідає очільник Пулинської громади Олександр Гаврилюк. – Так, з перших днів війни проведено величезну роботу по сприянню виконання завдань ротою охорони на території громади, зокрема, з організації та проведенні робіт із встановлення та облаштування блокпостів і фортифікаційних споруд, а саме:

– забезпечення бетонними блоками;

– забезпечення лісоматеріалом;

– забезпечення піском та мішками (3500 шт.);

– забезпечення поліетиленовою плівкою, брезентами, цвяхами, скобами, фарбою;

– забезпечення буржуйками для опалення та дровами;

– надання технічних засобів (трактори, автомобілі) для перевезення матеріалів, монтажу блокпостів та копання окопів і бліндажів;

– надання допомоги по забезпеченню пально-мастильними матеріалами;

– надання матеріалів та технічних засобів для облаштування пунктів дислокації роти охорони;

– забезпечення залучення жителів громади на виконання відповідних робіт.

Завдяки нашій згуртованості та чіткому усвідомленню своєї ролі на шляху до Перемоги, нам вдалося забезпечити проведення постійної системної роботи з надання допомоги Збройним Силам України, зокрема, воїнам-землякам, які боронять нашу незалежність на передовій, а саме:

– придбано (за рахунок благодійних коштів) та передано військовій частині (де проходять службу жителі громади) у зону ведення бойових дій повноприводного автомобіля Mitsubishi L 200 для евакуації поранених бійців;

– придбано та передано квадрокоптери, електрогенератори, бронежилети, амуніцію, інші засоби за запитами;

– для виконання бойових завдань військовим частинам десантно-штурмових військ, Державної прикордонної служби України заготовлено та відправлено більше 500 м. куб. лісоматеріалу (ліс-кругляк, брус, дошки, дрова);

– надається допомога в ремонті та обладнанні технічних засобів для подальшого їх використання на передовій;

– виготовлено та відправлено для потреб ЗСУ протитанкові єжі;

– проводився збір та відправлення для військових частин продуктів харчування (овочі, консервація, мед тощо).

Як вдалося налагодити волонтерську діяльність? Яким чином підтримували воїнів-земляків?

Фраза «кожен важливий на своєму фронті» – це не пустий вислів. На підтримку військових та їхніх потреб у громаді організували і провели благодійні ярмарки «Підтримай своїх», благодійні турніри з футболу та волейболу, патріотичний велопробіг «Велосипедом до Перемоги». На кожному із заходів була зібрана певна сума коштів, які були спрямовані нашим захисникам на першочергові потреби.

Крім того, пулинці активно організовують в соцмережах благодійні збори коштів на потреби наших військових, і надзвичайно активно і оперативно збирають необхідні суми. Так, тільки представники галузі культури, своїми творчими здібностями поповнили скарбничку благодійності для ЗСУ більше ніж на 300 тис. грн.

Жителі громади є активними учасниками донорських акцій, які організовує відділ гуманітарний спільно з обласним центром крові. Щоразу кров здають близько сотні небайдужих громадян.

Активно до волонтерської діяльності долучився відділ освіти Пулинської селищної ради. З перших днів війни учнівські та педагогічні колективи закладів освіти надають благодійну допомогу землякам, які захищають наші кордони від російської навали.

У закладах освіти створено волонтерські загони, які плетуть маскувальні сітки, виготовляють окопні свічки, печуть домашню випічку, збирають овочі, фрукти, консервацію; закупляють ліки, беруть активну участь у виїзній формі заготівлі крові на базі КНП «Лікарня» Пулинської селищної ради; підтримують ЗСУ коштами, перераховуючи їх на благодійний рахунок для придбання автомобілів, квадрокоптерів та інше.

Активно здобувачі освіти долучаються до збору пластикових кришечок, які передають для виготовлення протезів. Найменші школярі та вихованці закладів дошкільної освіти пишуть листи вдячності та створюють малюнки для воїнів ЗСУ.

– Як у громаді вшановують пам’ять загиблих Героїв: розкажіть про облаштування Алей Слави, запровадження іменних спортивних турнірів.

Вшанування пам’яті про загиблих Героїв – це наша вдячність за те, що маємо можливість працювати і мріяти. За кожним втраченим життям – величезна біль всієї громади. Тому докладаємо спільних зусиль, щоб пам’ять про кожного захисника була увіковічнена, аби родини загиблих відчували підтримку. Тому влітку 2023 року у центрі селища було облаштовано місце вшанування загиблих захисників – наших земляків.

На місці вшанування встановлено пам’ятний знак, камінь, на якому викарбувані імена Героїв, які загинули на час відкриття місця вшанування, та екран, який цілодобово у безперервному режимі транслює фото і короткі біографічні відомості наших захисників-Героїв. Але на цьому ми не зупинилися, і в грудні відкрили Алею Героїв.

Алею облаштували вздовж парку по центральній вулиці селища. Тепер це – місце проведення урочистих заходів, де вшановуємо пам’ять наших Захисників.

Щодо запровадження іменних турнірів. Ще коли громада втратила своїх перших Героїв (до повномасштабного вторгнення), було започатковано турніри з футболу на честь Сергія Ковнацького та Олександра Чернявського. У 2023 році проведено турнір пам’яті на честь загиблого Валерія Шевчука, який має стати традиційним і проходити щороку у вересні.

Заклади освіти запровадили акцію «Червона калина». У Вацлавпільському та Кошелівському ліцеях і Чернявській філії Пулинського ліцеїв встановлено пам’ятні знаки загиблим випускникам та висаджені алеї з калини.

– Олександре Станіславовичу, скільки ВПО прийняла громада? Яку гуманітарну допомогу надають переселенцям?

З початку повномаштабного вторгнення Пулинська громада прийняла 1468 внутрішньо переміщених осіб. Їх внесли до єдиної інформаційної бази даних про ВПО.

Всі внутрішньо переміщені особи забезпечувалися належним житлом для проживання. По мірі можливості надавалась гуманітарна допомога, постачальниками якої були урядові та благодійні організації та підприємці. Отримані продукти харчування формувались у продуктові набори та надавались ВПО, які прибули на територію громади. Також надавались засоби гігієни, дитяче харчування, солодощі, одяг та взуття.

Проводилось інформування ВПО про доступні види допомог, послуги на новому місці, доступ до медицини, освіти, працевлаштування.

Розроблялись відповідні програми щодо соціальної підтримки внутрішньо переміщених осіб, надання грошової допомоги вказаній категорії населення, як таким, що потрапили у важкі життєві обставини.

– Якими були першочергові завдання селищної ради протягом цих важких двох років?

– Основна діяльність спрямована на виконання забезпечення життєдіяльності території громади та її жителів в умовах війни.

Спільно з КБП «Пулинський водоканал» Пулинської селищної ради організували:

–  безперебійну роботу об’єктів водопровідно-каналізаційного господарства, своєчасне збирання та вивезення твердих побутових відходів, надання споживачам якісних житлово-комунальних послуг;

– утримання у належному санітарному стані населених пунктів;

– забезпечили задовільний стан дорожньої мережі комунальної власності громади, об’єктів благоустрою та інфраструктури.

Надання послуг із централізованого водопостачання та водовідведення, збирання та вивезення твердих побутових відходів здійснює КБП «Пулинський водоканал». На обслуговуванні підприємства знаходиться близько 30 км водопровідних мереж, 6 артсвердловин, станція очистки води. Протяжність каналізаційної мережі становить 6,3 км, працюють очисні споруди каналізації потужністю 400 м. куб. на добу, та 3 каналізаційно-насосні станції.

Для покращення роботи у галузі поводження з твердими побутовими відходами на території громади у вигляді благодійної допомоги від Республіки Польща отримали сучасний потужний автомобіль-сміттєвоз.

– Олександре Станіславовичу, коротко охарактеризуйте 730 днів життя громади в умовах війни.

– Ми з вами прожили ще один дуже важкий рік війни, в якому був біль втрат, але одночасно цей період сповнений мужності, стійкості та віри у Перемогу.

За два роки ми навчилися працювати в умовах війни, зуміли віднайти шляхи для виконання нових завдань, які ставив перед громадою час, направляли зусилля – першочергово допомагали та підтримувати ЗСУ, працювали над виконанням різних програм розвитку громади. Дякую усім за підтримку та розуміння!

Крайні 730 днів змінили нас, змінили наші цінності, наш світогляд. Ми тепер знаємо, що значить бути щасливими. Щастя – не в достатку, а в праві жити вільно на своїй землі, будувати своє майбутнє за своїми планами і бути впевненим у дні завтрашньому. Усі жителі Пулинської громади прагнуть лише одного – щоб повернувся мир у наш рідний Український дім, а з ним – і здоров’я, добробут, благополуччя та злагода.

Просимо у Бога захисту і благодаті для наших воїнів, щоб всі вони повернулися здоровими і неушкодженими, а на полі битви їх оберігав Ангел-охоронець. Добра, світла й тепла – кожній домівці! Радості і захисту – нашим дітям! Щастя – кожній родині! Слава Героям!

Записав Денис Войтенко, журналіст медіацентру «Вісті»

You cannot copy content of this page