Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
Понеділок, 6 травня
icon clock24.04.2024
icon eye41
ЛЮДИ НОВИНИ

Захистіть найдорожчих – вакцинуйтеся: почався Всесвітній тиждень імунізації

В Україні, за ініціативи ВООЗ, щорічно проводиться Всесвітній тиждень імунізації. Його мета – підвищення рівня інформованості населення про використання вакцин для захисту людей всіх вікових категорій від інфекційних хвороб. У 2024 році Всесвітній тиждень імунізації проводиться з 24 по 30 квітня.

Щорічно вакцинація дозволяє попередити від двох до трьох мільйонів випадків смерті. Під час війни імунізація є питанням національної безпеки, оскільки здоров’я українців, усіх разом і кожного зокрема, залежить від рівня охоплення щепленнями в країні.

– В умовах воєнного стану імунізація – це чи не найбільш ефективний метод убезпечити себе та своїх дітей від тяжких захворювань і їхніх наслідків, – каже сімейна лікарка Лариса Молодецька. – Вакцинація – це введення людині ослаблених, вбитих мікроорганізмів або їх фрагментів для формування стійкого імунітету. Імунні системи людини мають властивість «пам’ятати» зустрічі з антигенами бактерій або вірусів, вони зберігають імунітет від них на роки, десятиріччя або навіть на все життя. Таким чином організм отримує захист від інфекційних хвороб і можливість самостійно боротися з мікроорганізмами та перемагати хворобу ще до початку клінічних проявів.

Сімейні лікарі зазначають, що користь від щеплень значно перевищує можливу шкоду, а відмова від їх проведення призводить до тяжких наслідків.

– Свідома відмова від щеплень пов’язана, головним чином, з недостатністю знань про вакцинацію, – мовить головна медсестра КНП «ЦПМСД» Пулинської селищної ради Наталія Лисюк. – Серед дорослого населення проводиться імунопрофілактика проти дифтерії та правця, а саме: першу планову ревакцинацію дорослих проводять у віці 26 років з подальшою плановою імунізацією з мінімальним інтервалом 10 років від попереднього щеплення. У період воєнного стану це питання є надзвичайно актуальним для збереження здоров’я військовослужбовців, а також цивільного населення.

Медичні фахівці наголошують: роблячи щеплення, ви захищаєтесь від інфекційного захворювання, а відмовляючись від вакцинації – ризикуєте здоров’ям і життям!

You cannot copy content of this page