Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
П`ятниця, 29 березня

За ініціативи жителів Іванович у селі демонтували пам’ятник російського письменника

22 січня наша держава відзначає особливе свято – День Соборності України. У нинішні воєнні часи, коли українську територію намагаються знову загарбати російські окупанти, ідея соборності та єдності є дуже актуальною. Саме тому жителі села Івановичі вирішили демонтувати пам’ятник російському письменнику Максиму Горькому, який тут встановлений ще у 1989 році біля Будинку культури.

Історія демонтажу розпочалася у 2022 році. У листопаді відбулося засідання чергової двадцять сьомої сесії Пулинської селищної ради 8-го скликання. Депутати розглянули питання щодо знесення пам’ятника російському письменнику Максиму Горькому, який асоціюється з епохою  комуністичного тоталітарного режиму.

Серед тих, хто висловився щодо демонтажу пам’ятника, був депутат Леонід Бабич, який очолював колгосп ім. Горького у селі Івановичі з 20 лютого 1988 р. по березень 2000 р.

– Пам’ятник був установлений за кошти колгоспу, який побудував у селі усе, у тому числі школу та Будинок культури, – зазначив Леонід Федорович. – Тоді цей пам’ятник колгоспу обійшовся у 68 тисяч карбованців!

Із 1992 року пам’ятник мав статус пам’ятки місцевого значення. Коли в Україні розпочалася російська анексія територій України та прийнятий закон про декомунізацію, у 2016 році за рішенням спецкомісії при Міністерстві культури пам’ятник втратив свій статус і потрапив у перелік обов’язкового демонтажу. Про це розповіла депутатам начальниця відділу гуманітарного Пулинської селищної ради Олена Гузюк.

Після обговорення присутні 18 депутатів одноголосно підтримали рішення щодо демонтажу пам’ятника російського письменника. Як це відбувалося – дивіться на відео:

– Нині цей пам’ятник немає жодного значення для жителів села Івановичі, – каже очільниця Івановицького старостинського округу Людмила Черниш. – Ініціативна група односельців зібралася разом і запропонувала звернутися до депутатів щодо демонтажу пам’ятника. Раді, що нас підтримали. І через кілька днів після сесії у селі Івановичі провели демонтаж і на місце погруддя Горького встановили державний стяг.

Синьо-жовтий прапор майорітиме у центрі села Івановичі до встановлення нового пам’ятника. Що це може бути? Наш журналіст запитав у місцевих жителів, які запропонували свої варіанти.

– Соборність розпочинається із кожного з нас. І те, що такий пам’ятник демонтували, – це знакова подія для нашого села, – зазначила жінка, яка проходила повз Будинок культури. – Щоб хотіла бачити замість погруддя Горького? Мабуть, хай би встановили пам’ятник Тарасу Шевченку або скульптуру, яка б символізувала нинішню відважну боротьбу воїнів-земляків за незалежність України.

– На мою думку, тут могли б встановити пам’ятник письменнику Ернесту Карловичу Кончаку, який народився у нашому селі у 1903 році, – каже місцевий житель. – Бабусею Ернеста Кончака була правнучка великого німецького композитора Йоганна-Себастьяна Баха. День Соборності – це усвідомлення того, що тільки в єдності – сила і перемога. Тому слід бути згуртованими і мати у своїх селах пам’ятники, які об’єднують і є приводом для гордості!

You cannot copy content of this page