Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
Середа, 24 квітня

З народною піснею та місцевим колоритом у Пулинах відкрили Українську світлицю

У День єднання у Пулинах відбулася символічна подія – відкриття Української світлиці. На захід «Українська хата – берегиня роду» завітали жителі громади та артисти з Ялинівки – колектив «Криниченька».

Переступивши поріг Центру культури і дозвілля Пулинської селищної ради, присутні відразу потрапили до сільської української оселі, з традиційною піччю, колискою, старовинним ліжком з соломою замість матрацу. Стародавня, але досі добротна та оригінальна, вирізьблена вручну шафа, стіл та стільці, оздоблені ікони, посуд, речі домашнього вжитку, доріжки, дбайливо виткані господинями з Пулинщини. Усі ці предмети пережили кілька поколінь, щоб стати частиною світлиці і ще багато років розповідати про культуру наших предків.

Голова громади Олександр Гаврилюк зазначив, що світлицю створили, щоб зберегти свої культурні надбання і навпаки позбутися усього ворожого: «Багато речей знайомі нам з дитинства, їх немало на горищах, на жаль, багато цінних експонатів втрачено. Але тепер ми маємо Українську світлицю. Тут старовинні речі жителів громади будуть на своєму місці. У нашого народу є неповторне минуле, і, без сумніву, гарне майбутнє».

Гості розглядали представлені експонати, а українського колориту додавали обрядові пісні від ялинівських аматорів.

 

Кожного з присутніх зацікавлювали різні експонати, як от, наприклад, музична скринька, якій кілька десятків років, а вона і досі грає. Художник та мистецтвознавець Леонід Фесенко показав, як наші діди добували борошно за допомогою ручного млина. Леонід Віталійович відзначив, що, на його думку, найціннішим експонатом є рушник, якому більше ста років: «Цей рушник унікальний ще і тим, що на ньому – наші традиційні поліські орнаменти. Тут зображений півень, як символ сонця, що закликав людей починати новий день, а ромби поруч символізують засіяне поле, родючість та достаток».

Ведуча заходу спеціалістка відділу гуманітарного Лариса Громська представила нового зберігача музейних фондів, молодого фахівця, художника Олександра Богатирчука, який загорівся ідеєю створення традиційного українського осередку та займався художнім оформленням експозиції.

Неповторний український колорит доповнив творчий експромт від викладача Пулинської мистецької школи Івана Іщенка. На сопілці він заграв «Чорнобривці», а відвідувачі світлиці з радістю почали підспівувати.

Працівники культури розповіли, що планують обставити усю кімнату, а тому закликають жителів краю ділитися старовинними речами. «Наші культурні надбання не повинні бути заховані вдома, їх мають бачити земляки та гості селища. Плануємо, що ця світлиця стане ще однією візитівкою нашої громади. У цьому колоритному місці будемо проводити свята та обрядові фестивалі», – зазначила директорка Центру культури і дозвілля Олена Загацька.

 

You cannot copy content of this page