Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
Четвер, 25 квітня
icon clock09.12.2022
icon eye147
ІНТЕРВ'Ю НОВИНИ

Як дітям пережити війну: поради від психологині Ірини Дзюбенко

У зв’язку з війною, вже більше 9 місяців ми живемо у постійному стресі. З переживаннями та страхом важко впоратися як дорослим, так і дітям. На дитинство юних українців та україночок назавжди наклала відбиток війна. Як допомогти дітям подолати стрес та паніку знає фахівчиня КУ «Пулинський Інклюзивно-ресурсний центр» Пулинської селищної ради психологиня Ірина Дзюбенко. Вона надала поради, як підтримати та відволікти увагу своїх чад у важкий воєнний час.

– Зараз у нашому житті є певні негативні чинники, які впливають на нас і, тим паче, на дітей. Більшість людей турбують страхи, тривожність, напруженість та інші негативні психоемоційні стани чи проблемні питання. Особливо важко дітям, бо вони не завжди розуміють, що з ними відбувається, – розповідає нашій журналістці Ірина Дзюбенко. – Ми маємо навчитися розслаблятися, аби зберегти власне психічне здоров’я і навчити долати стрес дітей.

У ці непрості й напружені часи діти також відчувають стрес і тривогу, просто вони можуть проявлятися по-іншому. А навчаються реагувати на стресові події вони, дивлячись саме на нас, дорослих. Є багато корисних вправ та ігор для зняття стресу, тривоги та паніки у дітей. Раджу батькам проекспериментувати і пограти зі своїми малятами у нескладні, заспокійливі ігри. Сподіваюсь, що ці вправи, допоможуть діткам зняти напругу, зменшити тривожність, проявити свої почуття й отримати необхідний комфорт.

Ігри для зняття стресу, тривоги та паніки у дітей

Обійманці. Перед початком гри потрібно обговорити умову: «Обійми мене сильніше, ніж я».

Малюємо по тілу. Можна малювати на животику, або спині дитини різні букви, чи прості малюнки, а вона має вгадати, що це.

Погойдай іграшку животиком. Дитина має взяти улюблену м’яку іграшку і лягти на спину. Іграшку покласти собі на живіт. Далі вона повинна вдихнути так глибоко, щоб іграшка на животику піднялася якомога вище. А потім видихнути, щоб іграшка опустилася.

Квітка та свічка (вправа для розслаблення та глибокого дихання). Уявіть, що у вас в одній руці приємно пахне квітка, а в іншій – запалена свічка. Повільно зробіть вдих через ніс і уявіть, що відчуваєте запах квітки. Повільно видихніть через рот, наче задуваєте свічку. Повторіть кілька разів.

Лимони (вправа для зняття м’язового напруження). Уявіть, ніби ви підходите до дерева та зриваєте два лимони, по одному у кожну руку. Сильно здавіть лимони, щоб вичавити сік – вичавлюйте, вичавлюйте, вичавлюйте! Киньте лимони на підлогу та розслабте руки. Затим повторюйте, доки соку не набереться на склянку лимонаду. Після останнього натискання та кидка струсіть руки, щоби розслабитися.

Лінивий кіт (вправа для зняття м’язового напруження). Уявіть, що ви лінивий кіт, який щойно прокинувся після приємного довгого сну. Широко позіхніть. Помурчіть, як кіт: «мур-няв». Тепер витягніть руки, ноги та спину – і потягніться повільно, як кіт. Розслабтеся.

Пір’їнка і статуя (вправа для зняття м’язового напруження). Уявіть, що ви пір’їнка, що літає у повітрі приблизно десять секунд. Раптом ви завмираєте й перетворюєтеся на статую. Не рухайтеся! Затим повільно розслабтеся, знову перетворюючись на пір’їнку, що літає у повітрі. Повторіть кілька разів. Переконайтеся, що закінчите пір’їнкою у розслабленому стані.

М’яч для зняття стресу (вправа для зняття м’язового напруження та масажу рук). Зробіть собі м’ячик для зняття стресу. Наприклад, для цього ви можете наповнити повітряні кульки сухим горохом або рисом. Візьміть м’яч у руку, можете взяти два в обидві руки, стисніть м’яч і розслабте руку. Проекспериментуйте зі стисканням м’яча. Знайдіть спосіб, який підходить саме вам, змінюйте швидкість стискання, силу та тривалість стискань так, як вам буде подобатися.

Черепаха (вправа для зняття м’язового напруження). Уявіть, що ви черепаха, яка йде на повільну, розслаблену прогулянку. А далі ніби раптово почався дощ. Щільно згорніться у калачик під панциром десь на десять секунд. Затим, що знову вийшло сонце, тому можна вилазити з-під панцира та продовжити розслаблену прогулянку. Повторіть кілька разів. Переконайтеся, що завершуєте вправу прогулянкою, щоби ваше тіло розслабилося.

Вгору по веселці. Встаньте та закрийте очі, зробіть глибокий вдих та уявіть, що разом з цим вдихом ви піднімаєтеся вгору по веселці, а видихаючи уявіть, що з’їжджаєте з неї, як з гірки.

Почергове дихання через ніздрі. Спину тримаємо прямо, сидячи на стільці, великим пальцем правої руки закриваємо праву ніздрю і робимо глибокий вдих через ліву ніздрю, затим безіменним пальцем затуляємо ліву та видихаємо через праву.

Намагайтеся наповнювати та спорожняти легені до кінця. Виконуйте 5 таких циклів та затим міняйте ніздрі. Така дихальна гімнастика вирівнює внутрішній баланс в організмі, гармонізує енергію, добре впливає на психічний стан людини.

Прогресуюча релаксація м’язів. Прогресуюча релаксація м’язів – це прекрасний спосіб зняти стрес. Релаксація досягається шляхом напруги й подальшого розслаблення різних груп м’язів тіла.

Обличчя – попросіть дитину наморщити ніс і лоб, ніби вона нюхає щось неприємне, а потім розслабити м’язи обличчя. Повторити три рази.

Щелепи – попросіть дитину щільно стиснути щелепи, ніби вона собака, який висить на кістці, а потім відпустити уявну кістку й повністю розімкнути щелепи. Повторити три рази.

Руки та плечі – попросіть дитину витягнути руки перед собою, потім підняти їх над головою й потягнутись якомога вище. Після цього нехай дитина опустить вниз і розслабить руки. Повторити три рази.

Кисті рук – нехай дитина уявить, ніби вона щосили стискає апельсин однією рукою, а потім кидає його на підлогу і розслабляє кисть і руку. Повторити три рази, а потім виконати вправу іншою рукою.

Живіт – нехай дитина ляже на спину і всього на мить максимально напружить м’язи живота. Затим нехай розслабить живіт. Повторити три рази, а тоді виконати цю ж вправу стоячи.

Ноги й ступні – попросіть дитину, стоячи, втиснути пальці ніг у підлогу, ніби вона проробляє це з піском на пляжі. Нехай почергово вдавлює кожний палець у підлогу й розставить їх настільки, щоб відчувати напругу у ногах, а тоді розслабиться. Повторити три рази.

Техніка заземлення. Назви 5 речей, які ти бачиш. 4 речі, які ти чуєш. 3 речі, запах яких, ти можеш відчути. 2 речі, які ти можеш спробувати. 1 річ, до якої ти можеш доторкнутись.

You cannot copy content of this page