Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
П`ятниця, 19 квітня

Як декомунізувати «танк»? Перші результати онлайн-опитування Пулинської селищної ради

Війна з підступним ворогом триває. Запекла боротьба точиться також на інформаційному та культурному фронтах. Декомунізація і дерусифікація набирають обертів, адже наш народ більше не хоче споживати російські товари, жити на вулицях, що названі на честь діячів країни-агресора. Українці не хочуть проходити повз пам’ятники радянської доби, адже більшість із них нагадують про часи поневолення та знищення самобутньої української культури.

Втім, якщо з деякими радянськими пам’ятками все більш-менш однозначно і їх знесення усі підтримують, є пам’ятники та монументи через які виникають дискусії та різного роду суперечки.

10 березня на офіційному сайті Пулинської селищної ради стартувало «Опитування щодо подальшої «долі» монумента-танка у Пулинах», що проходить з метою декомунізації, дерусифікації та очищення громадського простору Пулинської громади від радянської спадщини.

Відразу у соцмережах жителі громади та люди, що проживають за її межами, почали активно обговорювати цю тему та сперечатися один з одним, як вирішити питання із «танком» у центрі селища. Як це часто буває у такому складному механізмі, як суспільство, думки розділилися. Причому люди висловлюють цілком полярні позиції: «Демонтувати, і на місці цього комуняцького заліза встановити пам’ятник воїнам України!» та «А танк хай собі стоїть. Хіба українці не воювали проти фашистів? Це історична пам’ятка».

У кількох коментарях люди висловлювали думку, що у селищі багато інших проблем, більш нагальних:

– Під час війни, коли нам весь світ скидається на потреби армії і людей, ми будемо вирішувати питання, що робити з танком. Краще, якщо є лишні гроші, дороги по вулицях потрохи асфальтуйте, це для людей головніше! Мій син їхав на інвалідному візку по вул. Покровській, ледь не перекинувся через ті ями, добре, що впіймала, то він сказав: «Посадити б тих, хто керує в нас питаннями доріг, на мою коляску і хай би проїхали», – пише Людмила Власенко.

– Ще туалет на зупинці не прибрали, а вже за танка взялися, – зазначає Маріна Шевчук.

Коментарі у соцмережах це, звичайно, добре, але, щоб вашу думку врахували, слід перейти за посиланням https://forms.gle/d9W8d7Fmh5rPsmiD8 і проголосувати, обравши один із варіантів вирішення питання з «танком»:

  • Демонтувати.
  • Змінити зовнішній вигляд, перефарбувавши у піксель.
  • Змінити зовнішній вигляд, перефарбувавши у патріотичні кольори.
  • Також можна запропонувати власний варіант.

Перш ніж проголосувати за подальшу долю самохідної установки у центрі містечка радимо вам ознайомитися з історією появи цієї військової техніки у Пулинах. Про це журналісти сайту pulyny.news розповідали у 2021 році у матеріалі «Як і коли з’явився «танк» у Пулинах: історія популярного пам’ятника». Ознайомитися можна, перейшовши за посиланням: http://surl.li/fkvui.

Окрім зазначених варіантів, кілька земляків запропонували цікаві ідеї вирішення подальшої долі «танка»:

– Я б і САУ прибрав (перемістити на в’їзд чи деінде) і стелу (можна перемістити на кладовище (якщо це можливо), де їй і місце). Другу світову треба пам’ятати, але у нас йде Вітчизняна війна і саме її треба вшановувати. – зазначає у своєму коментарі Олександр Медведчук. – А центр містечка має бути гарним місцем для молоді/дітей, а не перетворюватися в колекцію пам’яток історії. Для цього має бути окреме місце.

– Наш край відомий митцями в різних видах мистецтв тому пропоную оголосити конкурс на перетворення, так званого «танка», на арт-об’єкт, основною метою якого буде засудження війн і мілітаризму та утвердження незламності українського духу, – пропонує Руслан Коханський.

Так виглядає декомунізований танк у Звягелі

 

You cannot copy content of this page