Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
Субота, 7 вересня
icon clock25.07.2024
icon eye915
ЛЮДИ НОВИНИ

Ягідне «ноу-хау»: як біля Червоносілки вирощують понад 40 тисяч кущів лохини

Лохина – це ягода, яка кілька років тому була маловідома для українців і далеко не кожен міг відрізнити її від лісової чорниці. Нині супермодними ягідними прямокутними пінетками заповнені полиці ринків і магазинів. Їх охоче купують жителі Пулинщини попри високу ціну (від 160 грн/кг).

У нашому краї теж є значні плантації ягід кольору індиго. Їх вирощують у селі Червоносілка поруч із Великим Лугом у Курненській громаді. Журналіст медіацентру «Вісті» завітав на ягідні поля та дізнався технологію вирощування цих кущів.

Літо 2024 року – гарячий сезон для жителів Великолугівського старостату. Адже нині у них є можливість заробити гроші, збираючи лохину у селі Червоносілка. Саме тут у 2020 році створено ТОВ «Торговий Дім «Кароліна» і на місцевих полях аграрії Олександр Чернієнко і Віктор Крущук висадили понад 40 тисяч ягідних кущів.

– Коли вирішили займатися вирощуванням лохини, то спочатку довелося добре попрацювати із площами земельних ділянок, які були дуже заліснені деревами та чагарниками, – розповідає співзасновник ягідного підприємства Олександр Чернієнко. – Оскільки для успішного вирощування цих ягід потрібні особливі ґрунти, то завозили у Червоносілку спеціальну землю – більше 10 тисяч кубів – з-за кордону. Затим додавали торф, хвою і спецсубстрати. Закупили на Вінничині саджанці ранніх ягідних кущів сорту «Дюк» і засадили ними 11 гектарів.

Аграрії перші кілька років вкладали інвестиції у догляд за кущами лохини: облаштували крапельний полив, вели боротьбу з бур’янами, вносили органічні добрива. Коли почалося повномасштабне вторгнення, то не знали що буде з плантацією, чи слід продовжувати дбати про ягоди, бо ж невідомо – що далі. Опанувавши себе, співзасновники товариства ще більш енергійно взялися за ягідну справу.

Влітку 2023 року вперше заплодоносили кущі лохини. Нинішнє літо ще більше потішило аграріїв значним ягідним врожаєм.

– На плантаціях працюють місцеві жителі та мешканці із навколишніх населених пунктів, яких забезпечуємо підвозом. Є певні правила, адже збирати лохину – справа відповідальна. Кожну ягідку слід обдивлятися, перш ніж зірвати. Навіть трішки зеленкувата, вона потім почне псуватися. І зривати треба так, аби не стерти природний наліт, який робить лохину блакитною, – розповідає пан Олександр. – Обов’язкова умова – збирати ягоди слід чистими руками. Тому після кожної перерви на обід чи перекур люди миють долоні з милом та користуються дезінфекторами. Збір ягід триває до 30 днів.

Пан Олександр розповів, що посаджені ягоди плодоноситимуть 30 років. Тож скоро вкладені інвестиції окупляться і буде ще більше можливостей підтримувати ЗСУ.

– На жаль, у країні – війна. Ми всіляко підтримуємо благодійні ініціативи та волонтерські акції, – зазначає Олександр Чернієнко. – Попри важку ситуацію в державі продовжуємо працювати та з вірою у ЗСУ і Перемогу України розвиваємо ягідну справу, щоб земляки мали роботу та смакували екологічно безпечними і корисними ягодами.

Довідково. Ягоду кольору індиго з сизуватим пилком на шкірці почали культивувати в Північній Америці, а у Європі лохина з’явилася менше ніж сто років тому, в 30-х роках минулого століття. Ззовні вона схожа на звичну для України чорницю. Це не дивно, бо обидві належать до одного сімейства, але все ж мають відмінності. Лохина за розміром більша, її плоди м’ясисті, мають світлу серединку та ніжний солодкуватий смак.

Лохина – найдорожча в світі ягода. Її часто називають «чорною ікрою серед ягід». На початку сезону на ринках у Житомирі кілограм цих ягід коштував 350 гривень.

Навіть після обробки лохина лишається не менш корисною. У цих ягодах на 100 г продукту всього 39 калорій. Її харчові волокна необхідні людям, що худнуть. Клітковина знижує апетит і подовжує відчуття ситості, також допомагає знизити загальний рівень «поганого» холестерину в крові. Плоди лохини містять органічні кислоти, рослинний білок, фолієву кислоту, антиоксиданти й вітаміни A, C, PP та K. Як і більшість темних за кольором ягід, лохина знижує ризики появи цукрового діабету, ожиріння, серцево-судинних захворювань та в цілому наповнює організм життєвою енергією. Однак людям, які мають хронічні захворювання шлунку, слід обережно ставитися до вживання цих ягід через вміст значної кількості органічних кислот.

Денис Войтенко

Без дозволу автора заборонено передрук фотографій та матеріалу з публікації

You cannot copy content of this page