Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
Понеділок, 6 травня
icon clock24.04.2024
icon eye191
ЛЮДИ НОВИНИ

Втратила земельний спадок: майже 10 га землі перейшли у власність держави, які жінка успадкувала у Пулинській громаді

Нещодавно Червоноармійський районний суд розглянув у відкритому засіданні цивільну справу за позовом керівника Коростишівської окружної прокуратури в інтересах держави щодо припинення права власності на земельні ділянки, які успадкувала жителька республіки білорусь.

У матеріалах справи зазначається, що у листопаді 2023 року керівник Коростишівської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області звернувся до суду із позовом, в якому просить припинити громадянці республіки білорусь право власності на земельні ділянки площею 4,9809 га і 4,6646 га, шляхом їх конфіскації.

В обґрунтуванні позовних вимог йдеться, що білоруска на підставі свідоцтв про право на спадщину за заповітом від 03.10.2019 р. набула права власності на землю для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована у Пулинській громаді.

Третього жовтня 2019 року спадкоємиця зареєструвала право власності на земельні ділянки в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та 15 вересня 2021 року передала в оренду сільськогосподарському підприємству на 10 років.

Після набуття права власності на успадковані земельні ділянки сільськогосподарського призначення, білоруска, будучи іноземкою, упродовж року добровільно їх не відчужила, чим порушила законодавство України, а тому є підстави для її конфіскації.

Головним управлінням Держгеокадастру у Житомирській області заходів щодо конфіскації земельних ділянок на користь держави не вжито у зв’язку з відсутністю коштів для сплати судового збору. Тому реагування прокурора у цьому випадку спрямоване на задоволення суспільної потреби у відновленні законності при вирішенні значимого питання законності використання іноземкою земельної ділянки сільськогосподарського призначення, яке відбувається з порушенням вимог законодавства.

Ухвалою суду від 25 грудня 2023 року відкрито провадження у справі та призначено до підготовчого засідання.

Із 15 січня 2024 року почали розгляд судової справи. Відповідачка на засідання, призначені на 30 січня, 20 лютого і 5 березня не з’явилася.

Вислухавши пояснення прокурора та дослідивши матеріали справи, оцінивши надані докази, суд ухвалив рішення, що позов підлягає задоволенню, а конфіскована земля має бути продана на земельних торгах.

Підготував журналіст медіацентру “Вісті” Денис Войтенко за матеріалами Коростишівської окружної прокуратури

You cannot copy content of this page