Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
Неділя, 12 травня

Вперше у Пулинську лікарню завітав експерт з охорони здоров’я Матвій Хренов

23 серпня до Пулинської лікарні завітав радник міністра охорони здоров’я (2018-2019 рр.) Матвій Хренов. Гість провів коуч-сесію «Удосконалення управління лікарнею в умовах нового етапу медичної реформи». Разом з очільником громади, представниками селищної ради, директоркою медзакладу та лікарями здійснювали пошук можливих рішень, щоб лікарня розвивалася та знайшла гідне місце у системі охорони здоров’я. Зустріч відбулася за підтримки National Endowment for Democracy (NED) за сприяння ГО «Вокс Україна». Ініціаторами та співорганізаторами виступили журналісти ТОВ «Редакція-медіацентр «Вісті».

З чого все починалося…

Коли КНП «Лікарня» Пулинської селищної ради не внесли до мережі спроможних закладів охорони здоров’я, до наших журналістів почали надходити звернення від громадян та депутатів з проханням не допустити закриття закладу. Саме тому наша команда почала співпрацювати з «Вокс Україна» та взяла участь у Хакатоні «Як розповідати про реформи у своєму регіоні». Заручившись підтримкою колеги з Житомира PR-менеджеркою ГО «НУО «Ін Тач Юкрейн Фундейшн» Мариною Безименною, ми представили проєкт медійної підтримки медзакладу «Спроможна лікарня біля дому».

Нашу ідею підтримали організатори Хакатону та надали менторський супровід. Вже кілька місяців медіацентр «Вісті» успішно впроваджує проєкт, інформуючи жителів громади про нововведення та зміни у лікарні. А ще ми вирішили провести для лікарів корисну зустріч з експертом Матвієм Хреновим, щоб розібратися у тонкощах медичної реформи та як виживати в умовах нестабільної ситуації в країні.

Хто завітав до Пулинської лікарні

Матвій Хренов – досвідчений лікар та управлінець. Був директором Центру реабілітації та здоров’я спини «Відновлення». Працював заступником Житомирського міського голови, був радником міністра охорони здоров’я, співзасновник Українського центру охорони здоров’я. Нині надає консультаційні послуги. Також Матвій Хренов – куратор та викладач управлінської програми для команд медичних закладів, яку Український центр охорони здоров’я (UHC) втілює спільно з БФ «Разом для України».

Фахові публікації Матвія Хренова часто можна зустріти на всеукраїнських онлайн-ресурсах, зокрема у виданні «Українська правда».

«Світ змінюється. Україна змінюється ще швидше. Перед системою охорони здоров’я з’являються все нові і нові виклики, а управлінських компетенцій керівникам явно недостаньо. Тим більше, навіть навчивши одну людину в колективі якісні системні зміни без команди зробити практично неможливо» – зазначається на офіційній сторінці Матвія Хренова у Фейсбук.

Основне надбання лікарні – кваліфіковані лікарі

Щоб взаємодія була більш предметною, перед початком коуч-сесії для гостей – Матвія Хренова та менеджерки «Вокс Україна» Світлани Сліпченко – провели невелику екскурсію медичним закладом. Діалог розпочався зі знайомства. Лектор поділився враженнями про лікарню, а ще розповів про своє бачення, які виклики чекають на медицину у майбутньому.

Експерт зазначив, що лікарні матимуть проблеми з кваліфікованими кадрами, зокрема з вузькопрофільними спеціалістами. Відтік лікарів з професії спостерігатиметься і надалі. «Щоб ваша лікарня могла конкурувати з міськими, потрібно зацікавлювати молодих лікарів, зокрема житлом, щоб громада мала дитячі садки, гарні місця відпочинку».

Демографічна проблема, яка вже наявна в Україні, буде лише посилюватися. Слід також очікувати збільшення пацієнтів із серцево-судинними та онкологічними захворюваннями. Важливо, щоб лікарні вже зараз шукали реабілітологів та ставали учасниками різноманітних проєктів.

Велику увагу приділили темі фінансового менеджменту, а також моніторингу та оцінці медичної, господарської та фінансової сфер медичного закладу. Матвій Хренов детально розповів, як працювала в Україні система охорони здоров’я до реформування і що змінилося.

Під час коуч-сесії розглядали можливі варіанти, де брати гроші. Експерт зазначив, що лікарням не можна покладатися лише на програму медичних гарантій. Матвій Хренов порадив розвивати платні, як медичні, так і соціальні послуги. Причому сервіс, доступність і безпека мають бути на високому рівні. Він поділився прикладами, як це працює в інших лікарнях. А також розповів, як можна економити за допомогою аутсорсингу, тобто залучати зовнішні ресурси.

Враження та попередні підсумки

Під час невеликої перерви учасники коуч-сесії відвідали родзинку громади – художній музей «Пулинські барви». Заслужений вчитель України, художник Леонід Фесенко провів цікаву екскурсію та розповів про унікальні картини художників-земляків.

Остання частина коуч-сесії проходила у форматі питання-відповіді. Зокрема учасників цікавило питання, як ефективно співпрацювати з первинною ланкою, щоб не виникало непорозумінь. На це експерт зазначив, що є лише один варіант: спілкуватися та знаходити шляхи взаєморозуміння. На завершення Матвій Хренов кожному надав слово, щоб почути відгуки та зауваження учасників.

– Дуже дякую вам за лекцію. Ми знайшли для себе кілька нових напрямків роботи. Рентабельність деяких послуг будемо прораховувати вже відзавтра. Ще раз переконалася, що наш заклад має право на життя. При якісному наданні послуг наша лікарня може бути спроможною, – зазначила директорка закладу Тетяна Пісчанська.

«Коуч-сесія була цікавою та інформаційно-насиченою. Обов’язково візьмемо до уваги почуті поради щодо перспектив розвитку лікарні», – мовила начальниця відділу гуманітарного Олена Гузюк.

«Від спілкування з вами отримав багато корисної інформації. Здивований, що люди високого рангу думають так, як я. Отож, звертаюся до своїх колег: працюємо і утримаємо лікарню!» – висловився Віктор Гінгуляк.

– Час я провела з користю, мені сподобалося, було все доступно і зрозуміло. Дещо дізналася нового, багато пригадала. Навіть не очікувала, що отримаю стільки гарних емоцій від зустрічі, – мовила медична директорка Світлана Яценко.

Співорганізатор зустрічі, директор медіацентру «Вісті» Денис Войтенко подякував гостю, що знайшов у своєму переповненому графіку час на спілкування з пулинськими медиками: «Мені було цікаво слухати вашу лекцію, як журналісту з економічною освітою. Я вболіваю за лікарню, хоч проживаю в іншій громаді, лікуюся завжди тут. Надіюся, що нашому медіацентру вдалося підтримати наших лікарів і сьогоднішнє спілкування стане початком нового етапу розвитку лікарні».

«Сьогодні ставив перед собою за мету дати вам чесну інформацію. Щоб ви могли аналізувати ситуацію, адже усвідомлення проблем – шлях до одужання. Я бачу ваш ентузіазм і підтримку керівника громади. Дуже радий, що очільниця лікарні і селищний голова сьогодні разом. Вам потрібно розробити ефективну стратегію і разом рухатися. Використовуйте свої переваги, зокрема гарне транспортне сполучення. Я думаю ви дослухаєтеся до моїх порад і ваш заклад буде успішним. Тим більше, що після нашої сесії ви знаєте до чого готуватися, тому зможете діяти навипередження», – підсумував експерт.

Матеріал опублікований на договірних умовах у рамках співпраці ТОВ «Редакція-медіацентр «Вісті» та ГО «Вокс Україна»

You cannot copy content of this page