Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
Понеділок, 16 вересня

«Вісті» рекомендують! Чому варто відвідати туристичну перлину Рівного – парк «Оствиця»

Нещодавно під час участі у тренінгу для журналістів «ЄС: просто про складне. Рівненщина» мені випала нагода побувати у Парку історичної реконструкції «Оствиця». З перших кроків це місце заворожує, адже кожен куточок відкриває таємниці нашого минулого. Важко навіть визначити, що сподобалося найбільше: катання на унікальних човнах, цікаві розповіді про стародавні ремесла, чудернацькі старовинні будівлі з безліччю цікавих знахідок чи неймовірна атмосфера єднання з природою…

Чим славиться парк, хто його заснував та чому його варто відвідати і дорослим, і дітям, читайте далі.

Трішки історії

Городище Оствиця – парк історичної реконструкції на березі озера Басів Кут у місті Рівне, що відтворює атмосферу часів Давньої Русі. «Оствиця» одне з імен, якими називали річку Устя (ліва притока Горині, басейн Прип’яті), яка утворює Басівкутське водосховище(озеро Басів Кут). Басівське городище – пам’ятка археології національного значення. Археологічні дослідження дозволяють датувати городище Х серединою ХІ ст.

У 2019 році над відродженням історико-культурного простору на берегах мальовничого озера у м. Рівне разом з однодумцями почали працювати подружжя Юрій Ойцюсь з дружиною Ольгою Постніковою. За 5 років на території парку з’явилися колоритні будівлі. Майстри виготовили кілька човнів та лотки-дракони, адже відродження човнобудування є одним із завдань проєкту «Парк історичної реконструкції «Городище «Оствиця».

Успішне втілення і реалізація проєкту стали можливими завдяки фінансовій підтримці Євросоюзу у рамках програми EU4Culture. Європейський союз вже багато років підтримує ініціативи спрямовані на розвиток громадянського суспільства в Україні.

Від моменту створення на території парку постійно відбуваються різноманітні ярмарки, виставки, екскурсії, воркшопи. Під час війни члени клубу «Оствиця» успішно реалізували проєкт для дітей.

– Щоб пропагувати культурний патріотизм серед дітей, розробили ігровий квест на тему «Давня Русь», – розповідає авторка та менеджерка проєкту Ольга Постнікова. – Діти одягали історичний одяг та взаємодіяли з персонажами. Учасники квесту багато рухалися та виготовляли цікаві речі своїми руками. Такою діяльністю ми охопили 900 дітей з Рівного та сусідніх областей. Отримали багато гарних відгуків, адже дітям у нас сподобалося.

Чим запам’яталася екскурсія «Оствицею»

Екскурсію для медійників та членів Представництва ЄС в Україні провів Юрій Ойцюсь – людина, яка горить справою, якою займається. Саме він є засновником парку історичної реконструкції та головним сподвижником більшості проєктів та ідей. Пан Юрій робив цікаві екскурси в історію, демонстрував унікальні знахідки, які важливо відтворювати, помножувати та популяризувати. Знайомство з цією людиною запам’яталося дотепними жартами, і тим, як він бережно ставиться до природи. У парку проживають вівці, кози, свинка. Увагу привертає сімейство видр, які зовсім не бояться людей, немов відчувають, що їх тут не ображатимуть. Екосистему парку наповнюють рідкісні птахи, багато диких качок, дивують красою білі та рожеві лілії. Працівники парку власними силами борються з браконьєрами, котрі ставлять сіті у плавнях озера. Екоактивісти також шукають шляхи та засоби, як зробити озеро чистішим.

У відвідувачів парку є унікальна можливість побачити давні човни, які наші предки використовували більше ніж 1000 років тому. На декількох плавзасобах можна покататися, ловлячи вітрилами вітер та насолоджуючись краєвидами міста. Поки триває екскурсія, кухарі готують традиційні українські страви у печах під відкритим небом. Приготовані борщ, бограч, шашлики у цьому атмосферному місці смакують по-особливому.

Якщо ви хочете побачити «українізований» трон Святого Миколая, поринути в автентичну атмосферу часів Київської Русі, взяти участь у різноманітних майстер-класах, дізнатися багато цікавих історичних фактів та походити на унікальних човнах, варто завітати до Рівного та подарувати собі незабутній уїк-кенд.

Марія Мосійчук

You cannot copy content of this page