Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
Середа, 15 травня
icon clock26.09.2023
icon eye310
ЛЮДИ НОВИНИ

Вчилися протидіяти фейкам та посилювали медіаграмотність: організації Пулинської громади взяли участь в онлайн-тренінгу

Нещодавно експертки Інституту демократії імені Пилипа Орлика анонсували проведення онлайн-тренінгу «Ворожа пропаганда та дезінформація: як розпізнати та протистояти». Оскільки українці нині воюють і на інформаційному фронті медіацентр «Вісті» став співорганізатором заходу та запросив земляків долучитися до актуальної події.

Учасниками тренінгу стали більше 30 людей з двох областей України. У Пулинській громаді онлайн-спілкування відбувалося на двох локаціях – бібліотеці Пулинської селищної ради та Пулинському громадському центрі. Участь у заході взяли пулинські журналісти, бібліотекарки, представники Центру культури і дозвілля, пробації та Пулинського громадського центру. Східний регіон України представили освітяни Куп’янського району Харківщини за сприяння наших колег-медійників редакції «Вісник Куп’янщини».

Медіа-експертка Інституту демократії імені Пилипа Орлика, журналістка, редакторка Олена Самойленко розповіла про правила інформаційної гігієни, а також на прикладах пояснила, як відрізнити ворожу пропаганду від інформування. «Нині кожна людина має бути трішки фактчекером. Звертайте увагу на повноту подачі інформації, яка має дати відповіді на питання: Хто? Що? Де? Коли зробив та за яких обставин? – наголосила Олена Самойленко. –  Якщо ж після прочитання повідомлення у вас залишилися запитання, інформація подана без дотримання журналістських стандартів. Коли щось у медійному просторі вас обурює, але достовірність інформації викликає сумніви, це може бути маніпуляція».

Медіа-експертка керівниця ГО «Донецький прес-клуб» Тетяна Строй розповіла головні ознаки фейкових повідомлень та як за допомогою пошукової системи Гугл знайти першоджерело новини. Для цього у пошук слід вводити наведені факти або ж цитати. «Якщо ви змогли встановити першоджерело повідомлення, звертайте увагу чи є воно офіційно-зареєстрованим та якої політики дотримується».

Під час тренінгу учасники виконували практичні завдання  та брали участь в обговоренні інформаційних вкидів та фейкових повідомлень, що нині «гуляють» на просторах Інтернету, зокрема у соцмережах.

– Завжди застосовую критичне мислення, коли читаю повідомлення з гучними, а часом провокаційними заголовками. Якщо ж заголовок зовсім не відповідає змісту новини, є перебільшеним, або ж недостовірним, більше не маю довіри до медіа і наступного разу не переходитиму за посиланням, щоб не витрачати свій час, – зазначила одна з найактивніших учасниць тренінгу Національна директорка БФ «Місії самарян в Україні» Надія Сірик.

«Мені сподобалася вправа від спікерок, як відрізняти факти і думки, – мовить директорка Центру культури і дозвілля Пулинської селищної ради Олена Загацька. – Відтепер буду більш уважною і не довірятиму усьому, що пишуть».

«Була здивована, що не завжди варто поширювати прохання про допомогу у пошуку зниклих людей. Особливо ж, якщо це стосується військових. Тепер знаю, що ці дії можуть нашкодити людині, адже вона могла потрапити у полон, як цивільна особа», – мовила директорка бібліотеки Людмила Пашківська.

«Під час тренінгу зрозуміла, що довіряти слід лише офіційним джерелам, а інформацію, що шириться з непідконтрольних Україні територій слід ставити під сумнів. Була здивована, що повідомлення про нестачу донорської крові усіх груп було фейковим і публікувалося з метою дестабілізації суспільства. Якщо стати донором просить незнайома людина, або ж звертаються з неофіційних сторінок центрів крові цю інформацію поширювати не варто, адже за нею можуть стояти шахраї», – зазначила начальниця Пулинського відділення пробації Тетяна Горбатюк.

«Завжди знала, що різного роду тести у Фейсбук є небезпечними, – ділиться враженнями учасниця тренінгу Руслана Бобруєнко. – Дякую експерткам Інституту демократії імені Пилипа Орлика, котрі пояснили, що на перший погляд безневинна Інтернет-гра отримує доступ до персональних даних та зчитує інформацію з акаунтів».

– Дякую організатором за справді корисний тренінг, адже, на жаль, багато людей довіряють усьому, що пишуть в Інтернеті. Тема медіаграмотності не нова для нашої організації, адже волонтерів Пулинського громадського центру ми навчаємо критично мислити та перевіряти інформацію. Експертки Інституту демократії імені Пилипа Орлика надали практичні поради, як обирати якісні медіа. Інформацією вже поділилася зі своїми колегами, розповіла про наведені приклади. Разом із волонтерами будемо втілювати отриманні знання на практиці, щоб молодь знала не лише про переваги, а й про небезпеки інформаційного простору, – розповіла про свої враження Надія Сірик.

You cannot copy content of this page