Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
П`ятниця, 19 квітня
icon clock10.11.2022
icon eye690
ЛЮДИ НОВИНИ

Ваша кров може воювати: вперше у Курному відбулася благодійна акція, в якій взяли участь близько 100 донорів

Нещодавно Міністерство охорони здоров’я розпочало кампанію «Твоя кров може воювати. Стань донором», у рамках якої закликає громадян ставати донорами крові для військових і постраждалих цивільних.

До благодійної акції вперше долучилася Курненська громада. У четвер, 10 листопада, в місцевій медичній амбулаторії відбулася виїзна заготівля крові.

З донорами познайомився і наш журналіст.

– Ми розуміємо, що у нинішній важкий і небезпечний воєнний час щодня потрібна кров для українських військових і для цивільних громадян, які страждають через обстріли росії, – мовить голова Курненської сільської ради Леонід Корзун, який найперший прийшов до амбулаторії здавати кров. – Під час війни обмежені запаси безпечної і якісної донорської крові, яка допомагає не тільки рятувати життя військових, а й проводити планові операції в тилу, приймати пологи, здійснювати трансплантації. Тому вирішили благодійну акцію «Твоя кров може воювати. Стань донором» провести у Курному, щоб наші люди зробили корисну справу, адже не усі можуть поїхати здавати кров у Житомир. Мені приємно, що чимало жителів громади відгукнулися на цю ініціативу і стають донорами.

Леонід Васильович зазначає, що вже не вперше здає свою кров і власним прикладом демонструє, що це – не страшно і не боляче.

Серед тих, хто вперше здає кров, – очільник Курненського старостату Микола Римарев. Він бере участь у донорській акції разом із тещею Оленою Ільївною.

– Чудово себе почуваю після здачі крові, – говорить староста Микола Римарев. – У майбутньому буду регулярно долучатися до таких акцій. Мені приємно, що разом зі мною це робить мама моєї дружини.

Усією родиною у донорській акції бере участь житель села Старий Майдан і вчитель фізичного виховання, тренер спортивної школи Віктор Чорний.

– Приїхав здавати кров із дочкою та дружиною, – каже Віктор. – Уперше станемо донорами, тому трохи хвилюємося. Вирішили долучитися до акції, бо, можливо, наша кров врятує комусь життя.

Працівниці центру крові кажуть, постійно є потреба у донорах через малий термін зберігання одного з компонентів крові. Так, людина здає 450 мілілітрів крові, але з неї робиться два компоненти: плазма і еритроцити. Що найперше потрібно – це відмиті еритроцити, але їх термін зберігання дуже малий – 30 днів.

У більшості випадків потрібна кров із резус-фактором «–», вона рідкісна, бо мало людей з такою кров’ю. Це і четверта група крові «–» і перша група. Одна людина, яка здасть свою кров, може врятувати життя двом-трьом людям.

– Користуючись нагодою, теж вирішив здати кров, – мовить журналіст і директор ТОВ «Редакція-медіацентр «Вісті» Денис Войтенко. – У мене четверта група крові із резус-фактором «–». У цьому році вже вдруге став донором.

У донорській акції взяли участь чимало жителів Курного, а також освітяни, старости, працівники сільської ради та інших установ і організацій, які функціонують на території Курненської громади. Усього – близько 100 донорів!

You cannot copy content of this page