Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
Неділя, 5 травня

Утримують майже 300 корів та обробляють 1700 га землі: як працює ферма у селі Тетірка

Ще десятки років тому сільське життя символізувалося з фермою у кожному населеному пункті, а наш край славився колгоспами-мільйонниками. Нині у Курненській громаді лишилося тільки два сільськогосподарських підприємства, які займаються тваринництвом. Одне із них – СТОВ «Тетірське». Тут утримують кілька сотень корів, обробляють майже дві тисячі гектарів землі, вирощують зернові культури, забезпечують місцеве населення стабільною роботою та допомагають ЗСУ.

Як працює сільськогосподарське підприємство в умовах воєнного часу – бачив наш журналіст.

– Нині тваринництвом вигідніше займатися, ніж рослинництвом, – зазначає директор СТОВ «Тетірське» Дмитро Тарасюк. – В умовах війни є значні проблеми із експортом вирощеного зерна, тому ці аграрії – у мінусі. Війна в Україні суттєво відкоригувала нашу роботу. Наприклад, у період масових відключень електроенергії нам довелося придбати якісний британський дизельний генератор, адже маємо сучасний доїльний зал, в якому дояться корови. Щоб не було збоїв у роботі ферми, то без цього апарата ніяк не обійтися.

Нині у господарстві 511 голів ВРХ, з яких 260 корів. І це не межа. На фермі триває реконструкція приміщень для більшої кількості худоби. А ще нещодавно збудували третю силосну яму.

СТОВ «Тетірське» має в обробітку 1700 гектарів землі на території Тетірського та Великолугівського старостатів. Із технічних і зернових культур вирощують 370 га соняшнику, 400 га сої, 204 озимого ріпаку, 174 га пшениці, 70 га жита, 220 га вівса та 200 га кукурудзи на силос.

– Цьогоріч врожай був на 8% меншим, ніж торік. На показник урожайності вплинула погода: весна була затяжною і дощовою, а літо – майже без опадів, – розповідає Дмитро Сергійович. – Маємо чимало ґрунтообробної техніки, за допомогою якої вчасно обробляємо наявні землі. Також орендуємо силосний та зерновий комбайни.

Війна також змусила серйозно економити. Так, СТОВ «Тетірське» майже відмовилося від застосування мінеральних добрив, ціна на які суттєво зросла.

– Завдяки худобі маємо вдосталь органічних добрив, які розвозимо на поля. Таким чином ми економимо кошти та збільшуємо родючість місцевих земель, – каже очільник підприємства. – У часи пандемії та війни держава допомогла з кредитами і ми сплачували 0%. Із 1 липня 2023 року сплату відсотків повернули – 7%, із 1 вересня – 13%.

На фермі утримують не лише ВРХ молочного напрямку. Також є невеличкий пташиний двір: кури, перепілки, фазани, індокачки та гуси. У вольєрах і кошарах живуть породисті вівці та кудлаті свині.

СТОВ «Тетірське» постійно дбає про соціальний добробут старостату та земляків, фінансово підтримуючи усі ідеї та заходи.

– Долучаємося до зборів на підтримку воїнів-земляків у громаді, спів фінансуємо волонтерські акції, допомагаємо в організації поховань загиблих воїнів. Живемо і працюємо у складний час, тому повинні підтримувати один одного та не зупиняти роботу сільського господарства, яке годує населення, забезпечує роботою місцевих жителів, сплачує податки та допомагає армії, – мовить Дмитро Тарасюк. – Сільськогосподарський рік був одним із найскладніших за увесь період незалежності України. Випробування змінили нас назавжди. І ми, зокрема аграрії та фермери, стали міцнішими за будь-який метал. Кожен наш крок спрямований на розвиток і підтримку рідної землі. Вірю, що настане мир в Україні. Буде знову весна і вийдемо працювати на поля.

You cannot copy content of this page