icon clock19.09.2023
icon eye418
ЛЮДИ НОВИНИ

«Укрпошта» впроваджує новації, які знищують друковані ЗМІ в Україні

Шановні передплатники та передплатниці! До Вас звертається колектив ТОВ «Редакція-медіацентр «Вісті», яке знаходиться у смт Пулини Житомирська область та має друковану щотижневу газету «Вісті» (нині видаємо вісім шпальт, тираж 900, територія розповсюдження – громади Житомирського району).

Хочемо Вас повідомити про нові проблеми регіональних медіа. Нещодавно АТ «Укрпошта» розпочала підготовку до передплатної кампанії періодичних видань на 2024 рік. Наш медіацентр отримав перелік обов’язкових документів для внесення друкованого медіа до передплатного Каталогу місцевих видань на 2024 рік. Згідно з пунктом 11, із редакції вперше вимагають надати копії фінансової звітності.

Медіацентр звернувся по консультації до громадської організації «Платформа прав людини». Медіа-юрист Євген Воробйов, дізнавшись про ситуацію, зазначає, що така вимога є незаконною.

Районка надіслала листа АТ «Укрпошта» надати роз’яснення на підставі чого просять з ТОВ «Редакція-медіацентр «Вісті» надати копії фінансових документів.

Також неприємною несподіванкою стало підвищення вартості доставки. Головний фахівець ВПВ Житомирського регіону АТ «Укрпошта» Тетяна Голишевська нам повідомила, що АТ «Укрпошта» у 2024 році за доставку до передплатника/передплатниці кожного примірника газети братиме з редакції 17 грн 32 коп (у 2022 і 2023 рр. вартість доставки нашої газети становила менше 8 гривень, тобто хочуть підняти вартість доставки одного примірника газети на 110%). Якщо наш медіацентр не змінить передплатну ціну на газету і лишить на рівні 2023 року – 35 гривень на місяць, то АТ «Укрпошта» з медіацентру забере собі майже половину суми. І як тоді працювати редакції та видавати газету? Адже із залишку слід сплатити за друк, комунальні платежі і дати заробітну плату, а ми вже бачимо, що це неможливо.

Оскільки офіційного листа від «Укрпошти» щодо збільшення доставки наш медіацентр поки не отримав, хочемо зробити усе, щоб ці тарифи не затвердили, адже вони є неприпустимими в умовах воєнного часу. Ми зважаємо на фінансові спроможності читачів і не можемо суттєво збільшити передплатну ціну, щоб покрити нові тарифи від «Укрпошти».

Усі ці «новації», а також те, що АТ «Укрпошта» не доставляє газети до осель передплатників (досі отримуємо звернення від читачів, зокрема свіжі скарги надійшли із Ялинівського старостинського округу Пулинської громади та Сколобова Хорошівської ТГ), призведе до знищення друкованих ЗМІ.

Про результат запровадження пересувних відділень АТ «Укрпошта» і масове скорочення листонош у Житомирському районі скажуть цифри: на початок 2022 року газету «Вісті» передплатили 1800 читачів, а нині – 770!

Зважаючи на нові убивчі виклики української друкованої преси, особливо регіонального рівня, які з останніх сил протистоять реформам «Укрпошти», медіацентр надіслав звернення голові Апарату Національної спілки журналістів України Сергію Томіленку. Маємо сподівання, що спільними зусиллями зупинимо новації головної пошти країни та не допустимо збільшення вартості доставки газети, яку «Укрпошта» виконує недобросовісно.

You cannot copy content of this page