Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
Субота, 20 квітня

У Пулинському закладі дошкільної освіти «Сонечко» створили сучасне укриття відповідно до вимог воєнного часу

Із першого лютого у Пулинах один із дитсадків перейшов на повноцінний режим роботи – з ранку до вечора. Це стало можливим завдяки створенню у закладі дошкільної освіти сучасного укриття із встановленням вентиляційної системи. Під час повітряних тривог діти з вихователями проводять там повноцінні заняття та мають можливість безпечно відпочивати на зручних ліжках.

Як старе протирадіаційне сховище облаштували до нових умов? Яким повинне бути ідеальне укриття, аби діти почувалися безпечно? Усе дізнавався та бачив на власні очі наш журналіст.

Дитячий садочок «Сонечко» у Пулинах функціонує із 1983 року. Нині його очолює Віра Галушка.

– Нині маємо п’ять груп із 115 дітей віком від 1 до 6 років. Наш дитсадок відвідують маленькі жителі не лише Пулинської громади, а й з Новоград-Волинського, Житомира та Києва. Колектив закладу налічує 25 різних працівників, – розповідає директорка ЗДО «Сонечко» Віра Галушка. – Наш заклад дошкільної освіти єдиний у громаді, який побудували одразу зі стандартним протирадіаційним укриттям. Щоправда, воно було у поганому санітарному стані та не зовсім підходило під можливе перебування там дітей. Раніше колектив садочка не вбачав нагальної потреби у реорганізації сховища, та з початком війни цінності кардинально змінилися. Збереження життя дітей – це наразі основний пріоритет у роботі усіх освітніх закладів. Ми вирішили зробити ремонт укриття. Воно є великим, загальна площа – майже дві тисячі квадратних метрів. За виділені з бюджету селищної ради кошти нам вдалося облаштувати кілька його приміщень, зокрема встановили сучасну вентиляцію повітря.

Працівники дитячого садка реалізовували свою ініціативу. Батьків вихованців не залучали, провели ремонт власними силами. Колектив закладу спільно вирішував, як краще дати лад інтер’єру укриття ще радянського зразка.

– Довелося багато чого зробити з нуля. Боролися з сирістю, пофарбували стіни. Чимало роботи пішло на санвузол. Там ми поклали плитку, провели воду, придбали і вбудували туалети та умивальники. Тепер укриття повністю відповідає усім санітарно-гігієнічним нормам, – каже директорка. – Колектив дитсадка організував тут наявність аптечки для надання домедичної допомоги, запасу питної та технічної води. Якщо діти втомлені і хочуть відпочити – у великій кімнаті стоять ліжка. Багато чого змогли реалізувати завдяки підтримці відділу освіти Пулинської селищної ради на чолі з Наталією Вікторівною Опанащук. Також дякую голові Пулинської громади Олександру Гаврилюку, депутатам селищної ради та батькам вихованців, які нам довіряють своїх діток у нинішній тривожний воєнний час.

Аби в укритті було не так сумно, працівники закладу розмалювали стіни: яскравими квітами та веселими звірятами.

– Ми облаштували для малечі справжнє освітньо-розважальне середовище: є куточок для відпочинку, зображувальної та ігрової активної діяльності. Перед відкриттям садочка сховище укомплектували різним навчальним матеріалом, тому при небезпеці вихователі можуть провадити тут повноцінні заняття, – зазначає вихователька Ірина Дехтярук. – Діти сприймають похід в укриття, як кумедну гру. Під час повітряних тривог не панікують, не плачуть, спокійно та із задоволенням перебувають у сховищі. Їм тут цікаво, весело та безпечно. Вихованці знають, як діяти, коли почули звук сирени.

– Кожна група дітей має окрему кімнату, де зібраний навчальний матеріал. Вихователі заздалегідь готують плани занять. Дітей розвантажуємо емоційно. Кожен похід до сховища для них ніби квест, – мовить Віра Галушка. – З вихованцями садочка вихователі неодноразово проводили інструктажі, як діяти у певних ситуаціях. Приміром, дітям показували мультики про сирену. Там розповідалось, що вона звучить не лише коли в країні військовий стан. Є сирена швидкої, є та, що сповіщає людей про пожежу. Ми вчимо малечу, що сирена – це звук допомоги, який каже про небезпеку. Коли війна – треба допомогти, у першу чергу, самому собі. Звучить сигнал тривоги, отже біжимо в укриття та рятуємося. Діти знають, найцінніше – це збереження власного життя!

You cannot copy content of this page