Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
Середа, 24 квітня
icon clock26.10.2022
icon eye281
ЛЮДИ НОВИНИ

У Пулинах успішно стартувала масштабна мистецька акція

Нещодавно у місті Новоград-Волинський у музеї родини Косачів відбувся інтерактив мистецької акції «Узори Олени Пчілки на полотні. Звягель – Пулини». Естафету народних узорів, зібраних видатною письменницею Оленою Пчілкою у Звягельському повіті за часів проживання у Звягелі (1868-1879 рр.), слідом за полтавським Гадячем, Одесою та містами Южним і Березівкою прийняли і вишивальниці Пулинської громади. Вони зібралися 26 жовтня у художньому музеї «Пулинські барви» і взялися вишивати ділянку полотна майбутнього 24-метрового рушника.

Про старт масштабної мистецької акції у Пулинах дізнавався наш журналіст.

– У Новограді-Волинському 2019 рік був оголошений роком Олени Пчілки. З нагоди 170-річниці від дня народження талановитої письменниці, громадської діячки, матері відомої поетеси Лесі Українки запланували провести цикл культурно-мистецьких заходів, – мовить очільниця художнього музею «Пулинські барви» Олена Загацька. – Саме так і виникла ідея вишити рушник візерунками Олени Пчілки саме у Звягельському повіті. І ця акція, яка об’єднала навколо себе шанувальників літературного слова та образотворчого мистецтва, успішно стартувала.

Завідуюча бібліотекою Людмила Пашківська розповіла, що упродовж семи років Олена Пчілка збирала у Звягельському повіті орнаменти та видала їх у 1876 році. Перша збірка візерунків видатної письменниці стала своєрідною енциклопедією народної української вишивки. Ця праця – результат багатолітнього копіткого збирання і вивчення народних вишивок, вразила не тільки вітчизняних, а й зарубіжних науковців. У Парижі за нею читали лекції в Академії мистецтв.

Свого часу Олена Пчілка в п’ятому виданні українських узорів (останньому за її життя) писала: «Бажаю, щоб наші вишиванки заставалися при своїй давній, властивій їм, красі».

Тож ту давню красу, зібрану матір’ю Лесі Українки, і почали відтворювати на рушнику в музеї Косачів у Новограді-Волинському на 24 метрах старовинного конопляного полотна, якому вже сто літ і яке подарував музею місцевий колекціонер-краєзнавець Едуард Олексійович Соломін. Екскіз рушника розробила майстриня вишивки Новоград-Волинського професійного училища Людмила Кизяк з ученицями свого закладу.

У Пулинах мистецька акція стартувала у середу, 26 жовтня. У художньому музеї «Пулинські барви» зібралися майстрині Галина Супрунчук та Ірина Бондарчук із села Івановичі, Валентина Кайданюк із Зеленої Поляни, Людмила Ткачук і Тетяна Гамма із смт Пулини. Побачити початок унікального створення візерунків завітали очільник Пулинської громади Олександр Гаврилюк, працівники бібліотеки та культури.

– Бажаю нашим майстриням успішного старту у цій мистецькій акції, – зазначив Олександр Гаврилюк. – Нехай вашими руками нитки та голки створять найкращий візерунок на полотні!

Потім майстрині розпочали творчу роботу над полотном, пам’ятаючи слова Олени Пчілки, яка в останньому прижиттєвому виданні (1927 року) сказала: «Потреба в таких зразках, чисто народних – велика, бо зразки вишиванок, так само як твори народного слова, можуть псуватися, калічитись… Бажаю, щоб наші вишиванки зоставалися при своїй давній, властивій їм, красі!».

You cannot copy content of this page