Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
П`ятниця, 3 травня

У музеї Івановицького ліцею втілюють патріотичний проєкт

Родіон Бондарчук передає експонати до музею

Нещодавно учні 5, 6, 7 класів та педагоги Івановицького ліцею розпочали реалізацію проєкту «Захисники України з села Івановичі». Ліцеїсти, під керівництвом вчителя, краєзнавця та керівника Івановицького музею Вячеслава Пишнюка, збирають важливу інформацію та цінні атрибути про воїнів-земляків, які нині творять історію України. Зібрану інформацію впорядкують та представлять у новому підрозділі музею. Першим експонатом став прапор з символікою військової бригади та шеврони Ростислава Бондарчука – випускника ліцею, котрий добровольцем пішов захищати країну від ворога.

– Проєкт «Захисники України з села Івановичі» спільно реалізовують учні трьох класів разом з класними керівниками. До цієї важливої справи ми підійшли серйозно. Поспілкувалися зі старостою та дізналися про усіх жителів села, котрі нині захищають державу. Я розробив анкету, яку учні будуть заповнювати, вписуючи важливі дані про кожного з наших воїнів: коли пішов захищати Україну, у якій бригаді несе службу, на яких напрямках перебував, про отримані нагороди чи бойові поранення, – мовить Вячеслав Пишнюк. – Також збираємо фотографії, шеврони та бойові артефакти цієї війни. Вже маємо кілька цінних експонатів, захисники обіцяли переслати з передової гільзи від снарядів.

Шеврони захисника з Іванович Ростислава Бондарчука

Першим до проєкту долучився учень 8 класу Родіон Бондарчук. Він передав до музею прапор та шеврон свого брата Ростислава. На знак вдячності воїну-захиснику учні ліцею намалювали листівки та передали Ростиславу Бондарчуку смаколики.

Інформацію про захисників з села Івановичі, котрі нині захищають Україну, учні збиратимуть до кінця травня. Затим планують зробити презентацію та оформити відповідний стенд. Рідні воїнів, котрі мешкають у селі, підтримують патріотичний проєкт та долучаються до ініціативи освітнього закладу.

– Зазвичай спілкуємося з сім’ями військових. З кількома захисниками вдалося поговорити особисто, під час відпусток. Важливо збирати дані саме зараз, коли кожного дня відбуваються важливі події і наші односельці творять історію. Коли війна закінчиться, перед нами будуть інші завдання та виклики і зібрати інформацію буде дуже важко. У нас є підрозділ, присвячений учасникам АТО. Тоді ми представили інформацію лише про 8 захисників з 15, що воювали на Сході України. Як бачимо повномасштабне вторгнення внесло суттєві корективи у наше життя, – розповів керівник музею.

Підрозділ музею на честь загиблого воїна Іллі Вікарчука

Вячеслав Пишнюк вважає, що музей повинен виховувати у дітей любов до свого села та Батьківщини. Якщо цю місію буде виконано, вони виростуть справжніми патріотами. А ще краєзнавець зазначає, що музей – це живий організм, який повинен розвиватися, адже події сьогодення завтра вже будуть історією.

– Коли до нас приходять відвідувачі, то запитують: «що нового у нас з’явилося». Тому ми постійно оновлюємо та доповнюємо експозиції музею новими підрозділами, – розповідає керівник музею Вячеслав Пишнюк. – Я завжди закликаю односельців не зберігати цікаві експонати вдома, бо там їх ніхто не побачить. Так на моє прохання сестра загиблого воїна Іллі Вікарчука, котрий похований в Івановичах, передала до музею речі свого брата. Військова форма, шеврони, документи та фото Іллі Вікарчука представлені у підрозділі «Слава Герою України». Тепер кожен з відвідувачів музею буде знати про героїзм нашого захисника».

Марія Мосійчук,

журналістка медіацентру «Вісті»

You cannot copy content of this page