Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
П`ятниця, 17 травня

Творчість лікує: Пулинська мистецька школа проводить арт-терапію для воїнів

Пулинська мистецька школа проводить арт-терапію для військових. Вже відбулося два мистецьких заходи. Під час творчої роботи та спілкування з художником та Заслуженим вчителем України Леонідом Фесенком захисники змогли відволіктися від переживань та проблем. Воїни поринули у чудовий світ барв та кольорів і створили справжні шедеври.

На перший сеанс арт-терапії завітали твоє військових, на другому занятті вже було значно більше учасників. Окрім воїнів на захід також завітала дружина захисника. Як відбуваються творчі майстер-класи, читайте далі.

– Коли вперше вирішили організувати творчу зустріч, хвилювалися, що арт-терапія може не відбутися, адже за попереднім записом не було бажаючих. Дуже раділи, коли у назначений час до картинної галереї завітали троє захисників, – розповідає організаторка зустрічі, директорка Пулинської мистецької школи Яна Сомплавська. – Хлопці були трохи скептично налаштовані і відразу попередили, що зовсім не вміють малювати. Але творчий процес під керівництвом Леоніда Фесенка захопив воїнів, а результат перевершив усі сподівання.

Митець Леонід Фесенко неодноразово організовував творчі майстер-класи для дітей та молоді, але арт-терапію для військових проводив вперше. Леонід Віталійович поділився власною технікою створення картин лише за 15 хвилин та зацікавив творчим процесом воїнів:

– Коли у мене випала нагода допомогти воїнам через мистецтво, то не роздумуючи погодився, адже вболіваю за наших захисників, – розповідає Леонід Віталійович, – Процес малювання заспокоює, допомагає будь-кому відчути себе творцем, пізнати глибину своєї особистості. Кожна людина повинна знаходити час на віддушину, щоб поспілкуватися зі своєю душею.

За півтори години учасники арт-терапії створили по дві роботи за допомогою акварельної техніки аля-пріма – малювання по зволоженому папері. «Кожен мій майстер-клас – особливий. Маю багато секретів, які придбав за усе життя. Надіюся, що сеанс арт-терапії сподобався захисникам, адже хлопці з радістю завітали на друге заняття разом з побратимами. Нині кожен на своєму фронті має допомагати військовим. Тримаймо стрій!» – зазначив Леонід Фесенко.

Нашій журналістці вдалося поспілкуватися з одним з учасників арт-терапії:

«Творча зустріч мені дуже сподобалася. Раніше навіть і не думав, що зможу створити таку красу, адже ніколи у житті не малював. Було дуже цікаво. Я люблю творчість, у юності займався музикою. У вашому селищі дуже гарна мистецька школа з професійними викладачами. Бережіть цей культурний осередок. За талановитими, творчими дітьми – майбутнє України», – мовив Дмитро – військовослужбовець з Черкащини.

Під час творчих зустрічей разом з воїнами була медична психологиня  Тетяна Трохліб.

«Арт-терапія – дієвий метод зняти стрес та підвищити психологічну стійкість. Такі заходи дуже потрібні для військовослужбовців. Через творчість вони виражають свої почуття, думки та переживання. Мистецтво допомагає відволіктися від тяжких та болючих спогадів та професійних викликів. Творчий процес дарує нові позитивні емоції. Те, що воїни не можуть проговорити словами, вони висловлюють за допомогою образів та кольорів. Я спілкувалася із захисниками після арт-терапії. У хлопців було багато емоцій. Перед першим заняттям вони вагалися чи варто відвідувати творчу зустріч, нині ж чекають, коли відбудеться наступна арт-терапія», – поділилася психологиня Тетяна Трохліб.

– Такі зустрічі ми плануємо продовжувати. Радіємо, що бажаючих стає все більше. Отож, слідкуйте за нашими анонсами. Окрім військовослужбовців також запрошуємо дружин (матусь, сестер, братів) захисників та рідних загиблих Героїв. Все частіше по всій Україні проводять сеанси арт-терапії, адже це дійсно цікаво та ефективно. Щиро дякую усім, хто допоміг організувати творчо-терапевтичні зустрічі, зокрема Леоніду Фесенку, психологині Тетяні Трохліб та підприємцю Сергію Гаврилюку, котрий надав спонсорську допомогу на придбання необхідних матеріалів. Також вдячна за співпрацю Тетяні Пісчанській, – мовила Яна Сомплавська.

Марія Мосійчук,

журналістка редакції-медіацентру «Вісті»

You cannot copy content of this page