Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
Субота, 27 квітня

Талановиті та незламні: Ялинівський колектив благодійними концертами збирає кошти для воїнів-земляків

Вагоме місце у культурно-мистецькому житті Пулинської громади займає творча діяльність фольклорно-етнографічного колективу «Криниченька» Ялинівського сільського клубу, який у 2024-му році відзначатиме 35-літній ювілей з моменту створення. Його засновниця – Світлана Станіславівна Черниш, яка очолює культурний осередок із 1988-го року.

– У далекому 1989-му році у колективі було 25 учасників, а нині – 12, – розповідає керівниця «Криниченьки» Світлана Черниш. – В основному складі колективу перебувають місцеві жителі старшого віку. Анатолій Фидоровський, Анатолій Ящук, Олена Чайківська, Ніна Левкович та Олена Лаговська (с. Стара Олександрівка) – пенсіонери, Світлана М’янівська та Валентина Перегуда – вчителюють у Пулинах і Старій Олександрівці, Тетяна Добровольська і Наталія Болемчук (с. Будище) – медичні молодші сестри у Житомирській міській та обласній лікарнях, Аліна Сергієнко (с. Поплавка) – працює також у Житомирі, Олена Соколовська – директорка Юлянівського Будинку культури.

У репертуарі колективу налічуються десятки різних пісень. Творчу діяльність аматори починали з обрядів «Українські вечорниці» та «Українське весілля», а далі були «Клечальна субота», «Обжинки», «Замочування дійниці», «Пісна діжка» та інші народні традиції.

«Криниченька» неодноразово потрапляла на районну Дошку пошани, а художня керівниця колективу Світлана Черниш у 2011 році отримала ювілейну медаль «20 років Незалежності України».

2017-й рік також був особливим у творчій діяльності колективу. У квітні «Криниченька» стала лауреаткою Всеукраїнського фестивалю «Золоті ключі», який відбувався на Київщині у місті Ірпінь.

Колектив є постійним учасником культурно-мистецьких подій Пулинської громади, переможцем обласних творчих оглядів та конкурсів. Аматори беруть участь у фестивалях «Лесині джерела» у м. Звягель, Всеукраїнському фольклорному фестивалі «Співоче поле» у м. Прилуки Чернігівської області, «Фестиваль дерунів» у Коростені, «Поліське перевесло» у смт Ємільчине тощо. Музичний супровід забезпечують талановиті Іван Андрійович Опанащук та Іван Григорович Іщенко.

У нинішній воєнний час «Криниченька» постійно є учасницею та співорганізаторкою благодійних концертів на підтримку ЗСУ. Усі кошти передаються на потреби воїнів-земляків.

В осінні листопадові дні аматори розпочали підготовку до нового благодійного концерту, який буде присвячений Дню Збройних Сил України.

– Попри поважні літа, зайнятість домашніми справами і роботою, примхи погоди та пізній час – усі аматори з великим ентузіазмом і натхненням збираються на репетиції та концерти, щоб потішити земляків файними піснями та подарувати кожному глядачу гарний настрій, – зазначає Світлана Черниш. – Наш колектив дуже чекає пори, щоб виконувати пісні тільки про Перемогу України!

You cannot copy content of this page