Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
Неділя, 12 травня

Сучасний меморіал шани: у Пулинах відкрили Пам’ятний знак на честь полеглих за Україну Героїв

Нещодавно у Пулинах відбулася особлива подія. Тут відкрили Пам’ятний  знак «Воїнам, Захисникам Вітчизни». На урочистий захід, котрий відбувався 29 серпня, у День пам’яті загиблих Захисників України, зібралися десятки людей, щоб підтримати сім’ї загиблих та схилити голови на знак вдячності полеглим Героям. Що символізує цей сучасний меморіал та завдяки кому з’явився у центрі селища читайте далі.

– 29 серпня 2014 року стало трагічним для сотень наших солдатів, котрих росіяни цинічно вбили у полях соняхів під Іловайськом. Ця дата навічно вкоріниться у нашій пам’яті та стане днем вдячності кожному, хто повернувся на щиті, мовила ведуча заходу Лариса Громська та оголосила хвилину мовчання у пам’ять про тих, кого забрала жорстока війна.

Зі словами вдячності селищний голова Олександр Гаврилюк звернувся до матерів та рідних загиблих воїнів. Жителів громади очільник закликав поважати це святе місце та приносити живі квіти, а ще пам’ятати, якою ціною захисники виборюють свободу.

З трепетною промовою до присутніх звернулася Світлана Ковнацька – мама загиблого Героя Сергія Ковнацького:

– Завдяки усім небайдужим та з Божою допомогою тепер у нашій громаді є місце вшанування пам’яті загиблих за Україну Героїв. Від себе особисто та від імені Всеукраїнського громадянського об’єднання матерів та дружин України, від матерів Героїв Пулинщини дякую усім, хто долучився до створення цього святого для кожного патріота місця.

Світлана Ковнацька вручила подяки землякам Андрію Висоцькому та Валерію Теслі – за дизайнерське виготовлення пам’ятника, Віктору Дідківському та Анатолію Поплавському – за безкоштовне виготовлення та доставку меморіалу до місця вшанування, Олександру Гаврилюку – за всебічну підтримку та фінансування, Марині Івашко – за розроблення ландшафтного дизайну, Івану Кайданюку та працівникам Пулинської селищної ради – за втілення у реальність проєкту місця вшанування воїнів.

Пам’ятний знак відкрили Світлана Ковнацька та Андрій Висоцький – заступник голови спілки ветеранів АТО Пулинщини, учасник бойових дій. У цей час прозвучали імена жителів та вихідців Пулинської громади, котрі полягли за Україну. Керівництво громади, рідні Героїв, старости, а також представники установ та організацій встелили пам’ятний знак квітами.

Андрій Висоцький звернувся до присутніх з емоційною промовою. Він закликав не забувати Героїв та не пробачати ворогам жодної трагедії. «Герої не вмирають» – зазвучала пронизлива композиція у виконанні Олени Загацької та Світлани Кучерук.

На урочистий захід завітав офіцер відділу рекрутингу Житомирського РТЦК та СП, старший лейтенант Гречковський. У своїй промові гість наголосив, що важливо пам’ятати кожного Героя, що віддав за Україну найцінніше – життя.

Настоятель Пулинського храму Святого Миколая Сергій Янчук провів службу та освятив це пам’ятне місце. Священник прочитав молитву, щоб Господь упокоїв душі загиблих захисників та послав мир рідній Україні. У своїй промові отець Сергій наголосив, що важливо не лише відвідувати меморіал пам’яті, а й підтримувати та допомагати рідним загиблих воїнів.

Під час урочистого заходу неодноразово наголошували, що у Пулинах з’явилося символічне місце для вшанування Героїв. До гранітної стели ведуть доріжки у формі Герба. Поряд з пам’ятником встановили мультимедійний монітор. З яскравих світлин, немов із небес, до рідних та усіх відвідувачів меморіалу линуть погляди захисників. Біля кожної світлини зазначена інформація про дату, місце та обставини загибелі синів України. Кожного дня меморіал має відвідувачів, земляки приносять живі квіти та віддають шану захисникам, втираючи сльози…

You cannot copy content of this page