Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
Субота, 27 квітня

«Стримуйтеся не лише від страв, а й від гріха»: інтерв’ю зі священником

Розпочинається Великий піст – головний період очищення у православних християн. Цьогоріч він триватиме з 18 березня по 4 травня. У цей час не можна вживати їжу тваринного походження, слід відмовитися від розваг, та боротися зі шкідливими звичками. Хоча тілесне очищення дуже важливе, але це не головне. Як постити так, щоб зустріти Великдень духовно наповненими, нам розповів настоятель Пулинського храму Святого Миколая, протоієрей Сергій Янчук.

– Отче Сергію, скажіть будь ласка, як Великий піст допомагає підготуватися до Великодня?

– Дорогі брати та сестри! Нині вступаємо у святий Великий піст за прикладом поста Христового. Спаситель показав нам, яким методом для себе відкрити небо і одержати спасіння вічне. Цей піст – це час найбільш плодотворний і сприяє очищенню людини. Людина може все зробити, якщо тільки захоче. Загальною більшістю ми не хочемо, а говоримо, що не можемо. Кожна людина є добре свідомою того, що чинить добро чи зло, і ніщо в світі не може обмежити волі людини окрім неї самої. Вживаючи волю до доброго, людина збере собі заслуги для життя вічного.

Святий Володимир Великий каже, що піст буде для тебе корисним, коли ти будеш стримуватися від страв, але водночас треба стримуватися також і від гріхів. В ті святі дні покути люди пиячать, сваряться, зневажають Бога, кривдять своїх ближніх, обманюють і проклинають. Що поможе піст тілесний, коли душа залишається в гордості, упивається гнівом і заздрістю.

Піст треба єднати з добрими ділами. Такими ділами є молитва. Злий дух виходить з людини тільки молитвою і постом Мт.17.21. Також Бог ставить головну умову доброго поста – це милосердя до ближнього і смирення, а також прощати образи.

– У які дні слід обов’язково дотримуватися суворого посту?

– Стараймося, щоб піст був угодний Богу, не будьмо як лицеміри. Якщо піст Великий, то всі дні його суворі, не шукаймо собі виправдання. Багато є людей, які проходять піст не в пам’ять 40-денного поста Спасителя, не дотримуються настанов Церкви, а самі собі встановлюють, як треба і скільки.

Наприклад, одні постять тільки перший і останній тижні посту, а дехто тільки по середам і п’ятницям. То як людина в такому досвіді здобуде досконалість. Вона буде вічно мучитись і ніколи не пізнає полегшення, ані відради.

Яких головних правил дотримуватися, щоб очиститися духовно?

– Святий Великий піст – це час духовного росту. Шість неділь поста – це шість ступенів. Піст як піствиця, може людину вознести на небо. Піствиця має дві сторони, між якими укріплюються ступені. Так і піст повинен бути двохсторонній тілесний і духовний. Тілесний складається з утримання від їжі, а духовний – від злих діл. Як піствиця, яка опирається лише на одній боковині немає вартості, так і піст не буде належним постом на утриманні тільки від їжі. Для вартісного поста потрібна друга опора. Це духовна сторона поста. Тільки тоді можна піднятися на вершину спасенних чеснот, як то молитву, милостиню, смирення, лагідність, котрі ведуть до довершеності і спасіння душі.

– Як молитвою наближати мир в Україні?

– Дорогі брати і сестри, нам українцям, у цей важкий час випробувань потрібно молитвою просити у Бога миру для України. Благати Його, щоб не забув нас і не відвернувся від плачу людей і стону землі, щоб згадував ім’я України і всіх її синів, які захищають і віддають за неї життя, щоб підніс Україну перемогою над ворогом і поставив її у радості своїй.

– Чому під час посту особливо важливо робити добрі справи?

– Ми повинні прикласти максимум зусиль для перемоги. Фронт і тил мають бути заодно. Добрі справи, які зробить кожна людина, зарахуються як в теперішньому, так і майбутньому часі. Робіть якнайбільше благих справ. Допомагайте тим, хто потребує допомоги, піклуйтеся про близьких вам людей.

Розмову вела Марія Мосійчук,

журналістка медіацентру «Вісті»

You cannot copy content of this page