Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
Субота, 27 квітня

Спогади про втечу від війни: як юна землячка підкорила поляків піснею про червону калину

Понад рік тому почалося масштабне вторгнення росії. Чимало українців злякалися вибухів і дуже хвилювалися за життя рідних. Саме тому наприкінці лютого та у березні 2022 року наші земляки вирішили тимчасово лишити країну і переїхати до сусідніх європейських держав. Серед них була і сім’я Опанащуків із Мартинівки, які поїхали до Польщі.

– 24 лютого 2022 року змінило усі плани. Тоді вирішив відвезти свою родину – дружину Оксану і трьох донечок Стефанію, Сабіну та Соломію – до Польщі. Ніхто не хотів лишати Україну. Та я наполіг і через два тижні вирушили до сусідньої країни, – мовить Микола Опанащук.

У Польщі родина мешкала на території старовинного костьолу. Досить швидко адаптувалися до тамтешніх умов. Старша дочка Соломія пішла до місцевої школи та стала улюбленицею учителів, адже була активною та комунікативною, швидко знайшла спільну мову з іншими дітьми.

– За два місяці, що там жили, наша Соломія устигла взяти участь у фестивалі талантів і зі сцени акапельно виконала улюблену українську пісню «Ой, у лузі червона калина…», – згадує Микола Опанащук. – Вокальне виконання пісні дуже сподобалося місцевим жителям, усі опладували.

Коли родина Опанащуків вирішила повернутися в Україну, то поляки ледве не плакали та просили ще трохи лишитися у них.

– Відтоді ми у сусідній країні маємо вірних друзів, які обов’язково приїдуть до нас у гості після завершення війни, – зазначає подружжя Миколи та Оксани Опанащук.

You cannot copy content of this page