Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
П`ятниця, 26 квітня
icon clock11.03.2023
icon eye1720
ВІДЕО ЛЮДИ НОВИНИ

Шкільний автобус застряг у багнюці: у Курненській громаді через розбиті дороги діти не їздять до школи, а селяни лишилися без хліба

У п’ятницю, 10 березня, на дорозі між селами Зелена Діброва і Теньківка під час руху у багняну пастку потрапив шкільний автобус. Тоді діти змушені були повернутися додому, пропустивши заняття. А транспортний засіб, який віз учнів, виручав із халепи трактор із сусіднього села. Свідком цієї ситуації стала депутатка Курненської сільської ради Олена Новашевська, яка напередодні звернулася до наших журналістів і місцевої влади із закликом рятувати місцеві дороги, що нині більше нагадують болото, ніж автошляхи.

– Посадовці, добре знаючи нашу ситуацію, ніяк не можуть вирішити проблему ремонту дороги та збереження її нормального стану, – мовить пані Олена. – Те, що сталося зі шкільним автобусом, – цього слід було очікувати. Крім того, 10 березня у магазини не привезли хліба, бо машина підприємців не може проїхати по такій дорозі. Через бездіяльність та рішучість влади схожі ситуації у Теньківському старостаті виникатимуть постійно.

…Два тижні тому до наших журналістів звернулися мешканці кількох сіл Курненської громади. Селяни розповіли, що дороги у Теньківці, Старій Рудні та Зеленій Діброві розбиті лісовозами. Саме тому час від часу не курсує шкільний автобус і діти лишаються вдома, не хочуть їздити водії, які доставляють хліб у магазини.

– Шановні журналісти! Допоможіть нам достукатися до совісті посадовців! – мовить під час телефонної розмови жителька села Стара Рудня. – Наші дороги добивають вантажівки з дровами. Возять їх день і ніч. Уже втомилися викликати поліцейських, які приїдуть на виклик, послухають наші скарги і на тому справа не йде далі. Лісовози продовжують свою чорну роботу. Нині автошляхи схожі на суцільне болото, якими не можливо ходити.

Схоже звернення журналісти отримали від депутатки Куренської сільської ради Олени Новашевської. Вона розповідає, що увесь тиждень автобус не підвозить дітей до школи, у магазини не хочуть возити хліб. «Я мовчу про швидку медичну допомогу. Ще скоро перестане їздити рейсовий автобус. Зате регулярно курсують фури, – зазначає жінка. – Від імені жителів Теньківського старостинського округу написали звернення до очільника громади Леоніда Корзуна. Сподіваємося, що влада нас почує і знайде варіанти відремонтувати сільські дороги».

Голова Курненської сільської ради Леонід Корзун у телефонному режимі нашому журналісту сказав, що в курсі ситуації, яка виникла у Теньківському старостаті.

– Так, є проблема зі станом доріг у зазначених населених пунктах, – мовить Леонід Корзун. – Шкільний автобус не забирає дітей тоді, коли йдуть дощі, під час яких на деяких ділянках не можливо проїхати.

На звернення від жителів Теньківки, Старої Рудні та Зеленої Діброви сільська рада надала таку відповідь:

«Повідомляю, що ваше колективне звернення до мене, як до голови Курненської громади, щодо покращення стану доріг у с. Теньківка, с. Стара Рудня і с. Зелена Діброва розглянуто. Курненською сільською радою було направлено листи до Житомирської обласної військової адміністрації та Департаменту регіонального розвитку Житомирської ОВА про виконання ремонтних робіт на дорогах загального користування місцевого значення, а саме: дорога С161702 Соколів-Теньківка (підсипка та грейдерування 5,8 км) та дорога С061703 Соколів-Стара Рудня (підсипка та грейдерування 10 км)».

У листі-відповіді Департаменту регіонального розвитку Житомирської ОВА зазначається, що у зв’язку з введеним в Україні воєнним станом у першу чергу фінансуються дороги з відновлення об’єктів транспортної інфраструктури, які зазнали ушкоджень внаслідок бойових дій та об’єкти розпочаті та незавершені у 2022 році.

Послуги з експлуатаційного утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення у Житомирському районі надає ТОВ «Онур Кострукціон Інтернешнл» відповідно до укладеного договору з Департаментом регіонального розвитку. Тому з метою вирішення порушеного питання працівники Департаменту обстежать зазначені дороги. Після цього підготують акт дефектів, який нададуть підрядній організації стосовно проведення ремонтних робіт, які будуть проводитися за рахунок коштів передбачених на експлуатаційне утримання у межах наявного фінансування на поточний рік.

У відповіді для жителів Теньківського старостату Леонід Корзун також зазначає, що у березні буде сформовано потребу у ремонті автомобільних доріг загального користування з направленням листів до Житомирської обласної військової адміністрації та Департаменту регіонального розвитку.

Наш журналіст також поспілкувався з обласними посадовцями, які отримали листи від Курненської сільської ради. У Житомирі зазначають, що теж мають чимало дзвінків від жителів Теньківського старостату і дороги будуть відремонтовані до кінця березня за сприятливої погоди.

– Щоб ремонтні роботи були успішними, слід їх проводити тоді, коли зазначені проблемні ділянки трохи підсохнуть, – кажуть обласні посадовці. – Аби не доводити дороги до такого стану, як на фото, то місцева влада має законні важелі впливу. Наприклад, сільська рада могла б заборонити під час несприятливих погодніх умов вивозити дрова тими автошляхами, щоб не допустити їхнє руйнування.

Фото надали жителі Теньківського старостату

You cannot copy content of this page