Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
Понеділок, 6 травня
icon clock24.04.2024
icon eye77
ЛЮДИ НОВИНИ

«Щоб оформити довідку про інвалідність потрібні гроші, час і терпіння»: українці, які вимушено перебувають за кордоном, розповіли про встановлення інвалідності у воєнний час

Війна змінила життя українців, які змушені були на початку повномасштабного вторгнення лишати рідні домівки та виїжджати за кордон заради безпеки. Серед них наша землячка – пані Галина зі своїм сином, що пересувається на інвалідному візку. У чужій країні вони зіткнулися з багатьма труднощами. Одне з важких питань, яке доводилось довго та важко вирішувати, – це повторне встановлення інвалідності.

Як українцям, які тимчасово виїхали за кордон, оформити довідку про інвалідність – читайте далі у матеріалі.

Пані Галина до масштабного нападу росії на Україну мешкала на Житомирщині у Хорошівській громаді. Вона із чоловіком Юрієм і старшими дітьми докладали максимум зусиль аби поставити на ноги наймолодшого сина, з яким у травні 2019 року стався нещасний випадок: хлопець отримав серйозну травму хребта та опинився в інвалідному візку.

– Моя родина перенесла справжнє потрясіння, коли сталася біда з молодшим братом, – розповідає Денис Войтенко, який нині очолює медіацентр «Вісті» у смт Пулини. – Страшно згадати, що ми тоді пережили. Це були безсонні ночі та дні. Дякую за підтримку колегам по роботі, друзям, односельцям і пулинцям, які не були байдужими до нашої ситуації і коштами допомагали на дороговартісні операції.

– Моєму сину зробили кілька складних оперативних втручань на хребті, після яких почався тривалий період реабілітації у різних центрах України, – розповідає у телефонному режимі Галина Войтенко. – Щоб реабілітація проходила успішно, потрібно мінімум стресових ситуацій. Коли почалося повномасштабне вторгнення і лунали постійно повітряні тривоги – ми вирішили виїхати за кордон. На початку березня 2022 року за допомогою волонтерів поїхали у Німеччину. Опинилися у Гамбурзі і тут живемо уже понад два роки. Син постійно під медичним наглядом німецьких фахівців і регулярно проходить курси реабілітації.

У минулому році родина за кордоном зіштовхнулася зі складним питанням: потрібно було оформити довідку про інвалідність від медико-соціальної експертної комісії (МСЕК), яка знаходиться у Коростені на Житомирщині.

– Оскільки ми не мали змоги повернутися в Україну, то нам довелося витратити чимало часу для отримання цієї довідки, яку потрібно оновлювати кожних два роки, – мовить далі Галина Войтенко. – Найперше, почали збір необхідних документів, серед яких медичні довідки про отримане лікування у Німеччині.

Ці документи потрібно було перекласти з німецької на українську мову. За послуги перекладання заплатили понад 50 євро. Потім медичні довідки переслали в Україну сімейному лікарю для оформлення форми 088/о «Направлення на МСЕК». Далі пакет документів розглянула місцева лікарсько-консультативна комісія, за рішенням якої медичні висновки скерували до МСЕК.

Також мій син написав та надіслав заяву на ім’я голови Коростенської МСЕК щодо розгляду документів без його участі, бо він тимчасово знаходиться за кордоном.

На підставі отриманих документів Коростенська МСЕК ухвалила рішення про встановлення інвалідності заочно.

– Рішення МСЕКу ми чекали близько двох місяців, – каже Галина Войтенко. – За цей час багато чого передумали. Неймовірно хвилювалися чи дійшли документи і не загубилися під час доставки. І от 22 грудня 2023 року на домашню адресу надійшов лист від Коростенської МСЕК, в якому зазначалося, що інвалідність першої групи для мого сина встановлено на строк до 1 січня 2026 року. Отримавши цю довідку, лише тоді заспокоїлися і саме тоді з’явився настрій святкувати Різдво.

Як бачимо з поданої історії, українцям, які тимчасово перебувають за кордоном, для оформлення довідки про інвалідність необхідно зробити такі кроки:

– пройти обстеження у тамтешніх фахівців;

– перекласти медичні документи на українську мову та направити їх сімейному чи лікуючому лікарю в Україну;

– написати заяву на МСЕК про розгляд документів без участі заявника.

Мирослава Пашківська

Матеріал створено за підтримки громадської спілки «Ліга сильних» та Міжнародного Фонду «Відродження» у межах проєкту «Реформування МСЕК». Він не обов’язково відображає позицію партнерів та є відповідальністю авторів матеріалу. 

You cannot copy content of this page