Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
Неділя, 28 квітня

Шахраї зазіхнули на святе: з картки дружини військового вкрали благодійні кошти

Наша землячка Тетяна Бахаринська з Курненської громади усіма силами допомагає чоловіку Віталію та його побратимам вистояти на війні. Вже кілька разів вона успішно проводила збір коштів для воїнів з 72 бригади імені Чорних Запорожців. Під час чергового збору на ударні дрони з благодійної «банки» шахраї зняли 40500 грн. Наша журналістка поспілкувалася з дружиною воїна та дізналася, як аферисти роблять свою чорну справу попри війну.

Все почалося з того, що зі сторінки банку у Телеграм Тетяні почали надходити повідомлення з вимогою пояснити причину надходження грошових коштів та коментарів. «Співробітник» банку також цікавився чи Тетяна волонтерка, чи збирає кошти собі особисто. Дружина військового відповіла, що ці кошти вона збирає для ЗСУ, але звинувачення продовжувалися: «Ви повинні були попередити співробітників банку про проведення подібних транзакцій по вашій банці накопичування, чого ви не зробили, а інформація з цим вам була направлена на електронну пошту».

Щоб зняти обмеження ліміту, співрозмовник вимагав прийняти телефонний дзвінок.

«Все виглядало дуже реалістично. Шахраї мені писали від імені одного з банків. Створили аватарку з галочкою, підробили свою сторінку. Затим був телефоний дзвінок. Я з ними розмовляла хвилин 15. Були стандартні запитання. Я була впевнена, що зі мною розмовляє працівник банку, все культурно, ввічливо питав, як зазвичай це роблять менеджери банкіських установ, – розповідає Тетяна Бахаринська. – Тоді ця особа почала запитувати код, який мені надіслали на мою електронну пошту, яка у той момент також вже була взламана. Я цей код не хотіла йому говорити, але він настирливо наполягав і сказав, що якщо код не буде введений, то мою картку та додаток заблокують і я більше ніколи не зможу на нього зайти».

Через кілька хвилин Тетяна почала пробувати заходити у додаток, але їй це не вдавалося. Співрозмовник пояснив, що тепер поки банк не погодить цей код, скористатися його послугами волонтерка не зможе.

– Я з того переляку сказала йому той код, але уже був взлом. Тоді мені почали надходити смс на електронну пошту, що ця особа заходила зі свого телефона, вибило модель його ґаджета. Все настільки було підготовлено і продумано, що я ніколи не подумала б, що це дійсно шахраї. Якби раніше чула попередження про таку шахрайську схему, то не потрапила б на гачок аферистів зі стажем.

Ця ситуація шокувала дружину воїна. Про те, що сталося, вона попередила своїх підписників у соцмережах, зробила скріншоти переписок і звернулася із заявою до поліції.

– Мені важко передати наскільки це боляче, коли військові відстоюють державу на передовій, люди донатять на Перемогу, але і досі знаходяться негідники, що крадуть благодійні кошти. Все ж, маємо надію, що ми зможемо повернути донати і направити їх за призначенням. Вже вдалося встановити, що зловмисник є не співробітником, а клієнтом банку, від імені якого надсилав мені повідомлення. Якщо заведуть кримінальне провадження, то фінансова установа надасть його дані поліції.

Попри все, волонтерка Тетяна Бахаринська продовжила збір коштів на ударні дрони і дякує усім, хто продовжує донатити:

– І як мені не продовжувати цей збір? Як? Коли є потреба, коли просять наші хлопці, коли потрібні дрони. Багато дронів! Щиро дякую усім, хто уже долучився і продовжує долучатися до збору. Ви – найкращі українці.

Щоб долучитися до благодійної ініціативи Тетяни Бахаринської і допомогти закрити цей надважливий збір, донатьте на банку від Монобанку: 5375411212132844, переходячи за посиланням або надсилайте кошти на карту ПриватБанку 5363542092205195 (Тетяна Анатоліївна Бахаринська).

Марія Мосійчук,

журналістка «Редакції-медіацентру «Вісті»

You cannot copy content of this page