Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
Субота, 7 вересня

Селяни проти влади: як люди намагаються скасувати рішення сільської ради щодо встановлення у центрі Великого Лугу вежі мобільного зв’язку

Відносно спокійне та розмірене життя мешканців Великого Лугу розбурхала поява у селі підрядної організації, працівники якої неподалік школи почали зводити вежу мобільного зв’язку. 20 червня гуркотіння техніки у центральній частині населеного пункту розбудило свідомість односельців і всі зібралися разом, аби зупинити робочий процес.

– У центрі нашого села почали встановлювати вежу. Поруч знаходяться житлові будинки, школа, дитсадок, медпункт, магазини тощо. Односельці проти такого сусідства, – розповідає по телефону журналісту медіацентру «Вісті» депутатка Курненської сільської ради Олеся Павлюк. – 20 червня після обідньої пори зібралися десятки односельців та обговорили план дій. Поспілкувавшись, вирішили зібратися ще раз у присутності старости і представників компанії, яка замовила встановлення вежі. Хочемо, щоб до нас приїхали і журналісти газети «Вісті».

На момент проведення перших зборів селян працівники підрядної організації зупинили роботи щодо встановлення вежі: встигли викопати величезну яму та засипали її щебенем для подальшого бетонування майданчику.

П’ятниця, 21 червня, 13:00 год. У центрі села знову збираються десятки місцевих жителів. З ними діалог починають вести представники влади – очільник Великолугівського старотинського округу Іван Волощук і перший заступник Курненського сільського голови Дмитро Медушевський. Вони намагаються пояснити ситуацію.

– Звернення компанії мобільного зв’язку щодо зведення вежі у Великому Лузі було подане до сільської ради ще у 2023 році. Потім представники оператора приїхали у наше село та обрали місце майбутнього будівництва, – розповідає староста Іван Волощук. – Я уточнив у представників фірми, чи не буде заважати вежа жителям села, щоб усе було безпечно для здоров’я односельців та згідно законодавчих норм, хоча пропонував інші місця встановлення, зокрема на території господарського двору біля колишнього приміщення ферми. Опісля почалася підготовка щодо виготовлення проєктної документації та погодження в архітектурно-будівельній інспекції, у т.ч. щодо дотримання санітарних норм.

На ці репліки жителі Великого Лугу емоційно відповідали: «Ставте у себе на городі», «Чому не можна поставити вежу на фермі за селом?», «Ми не дозволяємо тут вежі: якщо поставите, то зріжемо».

Чим завершилася дискусія між селянами і представниками влади? Що цікавого та маловідомого про зведення вежі дізнався журналіст медіацентру «Вісті»? Яка роль депутатів у конфліктній ситуації? Які свідчення жителів Великого Лугу вплинули на рішення посадовців? Усі відповіді дізнаєтесь з нового випуску газети «Вісті», яка вийде друком 5 липня №27 із спецматеріалом про народний бунт у Курненській громаді.

You cannot copy content of this page