Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
П`ятниця, 19 квітня
icon clock14.02.2023
icon eye265
ЛЮДИ НОВИНИ

Рятівні правила безпеки під час відключень світла: фахівці розповідають як палити грубки, користуватися свічками й генераторами та що робити, коли зникла електроенергія

Нинішня зима – одна з найважчих для українців. Унаслідок терористичних російських атак енергосистема України зазнала суттєвих пошкоджень, тому аварійні та планові відключення електроенергії стали буденністю. Серед населення зріс попит на свічки та генератори, опалення будинків у морозні дні відбувається грубками.

Однак не всі знають правила безпеки. Від початку зими на Пулинщині сталося дві пожежі через несправне пічне опалення і трапився нещасний випадок із дітьми, які отруїлися чадним газом під час неправильної експлуатації електрогенератора. Про це розповів начальник пожежної частини у смт Пулини Сергій Довгалюк.

Про правила безпеки, дотримання яких може врятувати життя, – читайте спецматеріал.

Перш, ніж записувати інтерв’ю з фахівцями, наш журналіст поспілкувався з жителями краю: чи знають вони як правильно використовувати генератори, палити грубки, користуватися свічками, чи вимикають в оселі електроприлади після зникнення електрики.

Пенсіонер із Гута-Юстинівки Василь Палюк розповів, що під час зникнення світла запалює свічку, яку встановлює біля вікна на столі у скляній банці із зерном.

– Ліхтаря не маю, бо вони нині коштують дорого. Тому оселю у темні зимові вечори освітлюю свічками. А щоб було тепло – запалюю грубку, – мовить чоловік. – Хотів би дізнатися у рятувальників, як часто потрібно чистити димохід, щоб не виникло раптового загоряння сажі.

Медсестра із Пулин Наталія Лисюк зазначила, що її родина два місяці тому придбала електрогенератор: «Нинішньої зими використовуємо генератор. Постійно хвилююся чи правильно його експлуатуємо, щоб не сталося ніякої біди, – каже пані Наталія. – А ще переживаю за своїх батьків, які мешкають у селі, чи бува нічого не станеться під час паління грубки».

– Тема безпеки пічного опалення також актуальна для переселенців, які приїжджають у наш край і селяться у хати-пустки, в яких тривалий час ніхто не жив, – каже очільник Курненської громади Леонід Корзун. – Хочеться, щоб населення знало елементарні правила у нинішній важкий час.

Щоб дізнатися, як безпечно палити грубки, запускати генератор і щоб світло свічки не перетворилося на лихо, наш журналіст завітав до 27-ї державної пожежно-рятувальної частини у смт Пулини. Фахівці розповіли та наочно продемонстрували усі дії, які допоможуть уникнути надзвичайної ситуації під час відключення світла. Тож вчимося разом правилам безпеки!

Грубки та буржуйки

– Насамперед, на що варто звернути вашу увагу: не розпалюйте грубку чи буржуйку за допомогою будь-яких паливно-мастильних речовин (бензин, керосин, солярка тощо), – зазначає очільник пожежної частини Сергій Довгалюк. – Перед початком користування грубкою потрібно переконатися у тому, чи відкрита засувка, чи потрушена сажа (згідно з нормами пожежної безпеки період чистки димоходу – щоквартально і перед початком опалювального сезону). Для розпалювання використовуйте тверде паливо – сухі дрова. За допомогою сірників або запальнички, згортку паперу і дрібних паличок розпалюєте вогонь у грубці. Коли розгориться, тоді підкладаєте крупніші поліна.

На початку, коли розпалюєте грубку, не забивайте її у жодному разі великою кількістю грубих дров, бо почнуть випадати жарини. Саме тому під грубкою повинен бути обовʼязково металевий лист стандартних розмірів не менше 50х70 см.

Доки горить грубка, доти не залишайте її без нагляду і не виходьте з цього приміщення на тривалий час.

Хочу також розповісти про поширену помилку, яку допускають господарі при розпалюванні грубок, і це є причиною нещасних випадків. Іноді несправність пічного опалення може виникати якщо десь у конструкції грубки впала цеглина. У цій ситуації перекривається димохід, зникає тяга, дим йде у приміщення. У такому разі слід негайно відчинити двері та загасити полумʼя.

Обовʼязково біля пічки має бути металевий совок (не пластмасовий) і металева ємність, в яку слід збирати ті жарини, що випадатимуть з грубки.

Зачиняти засувку можна тільки тоді, коли переконаєтесь, що у грубці більше нічого не горить. Закривши її, тепло не так швидко лишатиме вашу оселю.

Начальник пожежної частини Сергій Довгалюк розповідає правила безпеки під час розпалювання грубки

             

Бензинові генератори

Про те, як правильно запускати бензиновий генератор, розповідає заступник начальника пожежної частини Андрій Сарафінчан.

– Перед початком запуску генератора потрібно відключити тумблер на лічильнику, щоб у випадку появи електроенергії не погоріли побутові електроприлади, – мовить Андрій Сарафінчан. – Встановлювати генератор слід на відкритому повітрі – не у будинках, сараях чи інших господарських приміщеннях – на відстані не менше 6 м від житла.

Найперше, що далі робимо, це акуратно, через лійку, заливаємо бензин у генератор. На відповідному датчику є інформація про кількість необхідного пального для роботи приладу.

Потім запускаємо генератор, вихлоп якого повинен виходити у бік, де ніхто не ходить.

Серед найбільш поширених помилок, які виникають під час експлуатації генераторів: розлив палива у момент заправки та не вимкнення тумблера на лічильнику. В результаті з появою електрики може згоріти побутова техніка, яка увімкнена в електромережу.

Заступник начальника пожежної частини Андрій Сарафінчан пояснює як правильно експлуатувати бензинові генератори

 

Свічки

Правил безпеки варто дотримуватися і під час користування свічками. Зі слів Андрія Сарафінчана, свічку перед запаленням слід встановити у металеву ємність на тверду поверхню, щоб вона не впала під час горіння.

– У ємність для стійкості свічки насипте пісок, сіль, рис або зерно, – мовить далі рятувальник. – Не можна встановлювати свічки у пластикові пляшки з-під напоїв, бо вони можуть загорітися, а також у скляні ємності, під час нагрівання є велика ймовірність, що банка трісне, свічка впаде і станеться займання. Найкраще використовувати спеціальні металеві підсвічники.

Не ставте свічки поблизу вікон, аби не загорілися штори і тюлі. Не лишайте палаючу свічку без нагляду, особливо якщо у приміщенні є діти.

– Коли лягаєте спати,  загасіть свічку, – радить Андрій Сарафінчан. – Задля безпеки свого майна та життя також не лишайте робочою свічку, якщо виходите з приміщення. Краще її знову запалите, коли повернетеся.

Рятувальник розповідає правила безпеки під час використання свічок

 

Жителів краю також цікавить, чи потрібно вимикати побутові прилади з розеток під час зникнення електрики? Відповідає на це питання начальник Пулинського РЕМу Юрій Сидорчук.

– Так. Щоб електроприлади не вийшли з ладу, по народному – не погоріли. Тому на період зникнення електроенергії слід вимкнути усю техніку з розеток, – пояснює Юрій Сидорчук. – Таким чином, відʼєднавши побутову техніку від електромережі, ви зменшите навантаження на загальну енергомережу, коли зʼявиться електрика.

Денис Войтенко

Ця публікація була створена Редакцією-Медіацентром Вісті в межах кампанії «Безпека (Ци)Вільних». Кампанія «Безпека (Ци)Вільних» реалізується ГО «Інтерньюз-Україна» та стала можливою завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст цієї публікації не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.

 

You cannot copy content of this page