Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
Понеділок, 6 травня

Писанки фарбували – ЗСУ допомагали!

Перед Великоднем, 11-12 квітня, Пулинська селищна рада запросила усіх охочих на дводенний благодійний майстер-клас із виготовлення мальованої писанки. Створювати сакральну красу учасників навчали пулинські майстрині Людмила Подкаура та Оксана Василенко. Наша журналістка теж спробувала себе у ролі писанкарки та отримала багато гарних вражень.

Як відбувався майстер-клас та скільки вдалося зібрати коштів на ЗСУ, – читайте далі.

Для початку керівниця гуртка декоративно-ужиткового мистецтва КЗПО «Центр дитячої та юнацької творчості Пулинської селищної ради» Людмила Подкаура провела коротенький екскурс в історію писанки. Учасники дізналися чим відрізняються писанки, мальованки, крашанки, дряпанки та крапанки. Людмила Миколаївна розкрила секрети, як розмалювати великоднє яєчко, щоб воно стало оберегом для усієї родини.

Майстрині вчили правильно зображувати стародавні символи: церкву, що уособлює вічність; пташок – хороші звістки; зірку – щастя та достаток; вазонок – дерево життя; метеликів – безтурботне дитинство. Щоб мати гарний урожай та жити у достатку, слід зображувати колосся, гілочки та листочки. Якщо дитина хоче подарувати крашанку мамі, необхідно оздобити її символами берегині або ж намалювати восьмикутну зірку, що знаменує любов (можна також дарувати коханій людині). Для тата діти малювали 48 клинців (трикутників). У писанкарстві зазвичай використовують 7 основних кольорів: червоний, жовтий, помаранчевий, зелений, вишневий, коричневий, чорний.

Дорослі та зовсім юні учасники майстер-класу обирали візерунки, що відображали їхні мрії та бажання. У кожного вийшов неповторний символ Великодня.

Дводенний благодійний захід був душевним та пізнавальним. Завдяки 29 учасникам зібрали 5800 гривень, з них 2100 гривень – витрати на матеріали (пензлики, фарби, дерев’яні заготовки), а 3700 гривень зараховано на благодійний рахунок воїнів-земляків.

Якщо ви ще не розмалювали писанки до Великодня, у вас ще є час. Беріть пензлики чи писачки, долучайтеся до сакрального дійства та відроджуйте українські традиції!

You cannot copy content of this page