icon clock15.12.2023
icon eye634
ЛЮДИ НОВИНИ

Правосуддя під час війни: як функціонує Пулинська Феміда під час повітряних тривог і відключень електроенергії

15 грудня професійне свято відзначають працівники суду. Вони, як і решта державних службовців, з честю виконують свою роботу у важкі воєнні для нашої країни часи.

Як працює колектив Червоноармійського районного суду під час повітряних тривог і відключень світла? З якими проблемами стикнулися у воєнний період? Про це наш журналіст поспілкувався з очільником Пулинської Феміди Василем Лотугою.

– Верховенство права, незалежність і відкритість завжди були, є і будуть для суддів найвищими принципами. Наша самовіддана праця допомагає українцям під час війни захистити себе, свої родини та свою гідність, – зазначає голова Червоноармійського районного суду Василь Лотуга. – Потрібно усвідомлювати те, що нині суди України здійснюють правосуддя у складних умовах воєнного часу. Під час війни в усіх юрисдикціях з’являються нові категорії справ та проваджень – і все це з урахуванням величезних безпекових ризиків, блекаутів, серйозного кадрового дефіциту. На мою думку, українське правосуддя є ефективним настільки, наскільки це взагалі можливо в цих умовах. Основне наше тактичне завдання – розгляд судових справ із дотриманням процесуальних строків.

– Розкажіть про колектив суду та скільки справ від початку 2023 року розглянули судді?

– Загальна штатна чисельність працівників суду становить 19 осіб, фактично працює 15. Штатним розписом передбачено три посади судді, які заповнені. Протягом 2023 року судді розглянули 1408 справ і матеріалів. Залишок нерозглянутих – 218.

У 2023 році відбулися збори Червоноармійського районного суду, на яких повторно обрали головою суду Василя Федоровича Лотугу.

– Чи вистачає трудових ресурсів?

– На жаль, кадровий дефіцит торкнувся і нашого суду. Нині є потреба в секретарі судового засідання.

– Як відбувається робота суду під час відключень світла і повітряних тривог?

– У разі відключення світла в суді автоматично припиняються всі процеси, які залежать від інформаційно-телекомунікаційних систем, – автоматизований розподіл справ, фіксація процесу за допомогою технічних засобів, внесення судових рішень до Реєстру тощо.

При відсутності світла судді повинні були відкладати справи. На даний час суд забезпечений генератором.

Війна наклала свій відбиток на функціонування всіх сфер життя українського суспільства, зокрема, значно ускладнила доступ громадян до правосуддя. Через неможливість фізичної присутності всіх учасників судового процесу під час засідань, як наслідок, набула неабиякої популярності практика використання режиму відеоконференцій. Так, протягом 2023 року близько 140 судових засідань відбулось у подібному форматі. Проте вона лише частково вирішує проблему. Війна часто не дає можливості суддям та іншим учасникам судового процесу знаходитися у залах судових засідань через повітряні тривоги, відключення світла тощо. Однак, не усі судові засідання проводяться в режимі відеоконференції. Відповідно до норм кодексів клопотання про проведення відеоконференції повинно бути обгрунтоване та відповідати нормам закону.

– Долучається колектив суду до волонтерських акцій? Скільки коштів передали на ЗСУ?

– Від початку введення воєнного стану в країні колектив суду підтримує Збройні Сили України та продовжує надавати фінансову допомогу на потреби української армії.

З минулого року наші судді вирішили віддавати кошти у відсотковому співвідношенні із суддівської винагороди на потреби Збройних Сил України до закінчення дії воєнного стану, які задокументовані бухгалтерією ТУ ДСА України в Житомирської області та становить 151 780 грн, також приймають участь у наданні адресної допомоги військовослужбовцям та беруть участь у різних заходах, долучаються до допомоги фонду «Повернись живим».

Судді та працівники апарату суду і надалі будуть надавати гуманітарну допомогу на підтримку Збройних Сил України для прискорення нашої Перемоги.

– Що побажаєте колегам із нагоди професійного свята?

– Бажаю колегам завжди залишатися вірними складеній присязі, гідно виконувати свої обов’язки та утверджувати ідеали верховенства права та справедливості. Щиро зичу незламності духу і натхнення для нових професійних досягнень, а ще – міцного здоров’я, успіхів, емоційної стійкості, незалежних принципових рішень і вчинків.

Дружній і професійний колектив Червоноармійського районного суду

You cannot copy content of this page