Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
Субота, 4 травня

Івановицькі хмелярі попри війну зібрали гарний урожай!

Вже 12 років в Івановичах функціонує господарство з вирощування хмелю, котре входить до ТОВ «Хміль України». Вирощений на Житомирщині хміль, має попит на внутрішньому ринку, а також за кордоном. Наші журналісти завітали до Івановицького філіалу, щоб розповісти читачам про роботу хмелярів Пулинської громади. Який урожай вдалося зібрати цьогоріч та як війна вплинула на роботу господарства читайте далі.

До групи компаній «Хміль України» входять господарства, які вирощують хміль у селах Вертокиївка, Карпівці та Івановичі. Обов’язки керівника Івановицького філіалу виконує агроном зі стажем Володимир Марковський, котрий родом з Хмельниччини. Після закінчення Івано-Франківського технікуму молодого агронома направили на Пулинщину проходити практику у колгоспі ім. Ілліча, що функціонував у Заповіті (смт Пулини). Так і залишився жити і працювати у Пулинах.

– В Івановицькому господарстві працюю вже шостий рік. До цього 26 років проробив агрономом у СТОВ «Зоря Полісся». Трудову діяльність розпочав з 1984 року головним агрономом у Корчівському колгоспі. З того часу працюю на землі вже майже 40 років, – розповідає Володимир Марковський. – Вирощувати хміль – трудомісткий процес. Ця культур дуже вибаглива, її збирають у суху погоду спеціальним комбайном. Щоб шишки не почали псуватися, їх відразу обробляють у спеціальному комплексі. Спочатку як слід вентилюють, тоді сушать при температурі 70 градусів, затим хміль проходить процеси кондиціювання за вологістю, тоді його сульфітують, щільно пресують та пакують для подальшого гранулювання, яке роблять у Житомирі.

У господарстві – 35 га хмелю, з яких 25 га плодоносного, ще 10 га планують засадити молодняком навесні. Тут вирощують 4 сорти хмелю «Магнум», «Норзен Бревер», «Пєрлє» – німецької селекції та «Національний» – український сорт. Цього року погода сприяла хмелярам, урожай зібрали за три тижні: «Маємо урожай кращий, ніж у німців. Зібрали 39 т хмелю. Урожайність вже сухого продукту становить 1,7 т з гектара. На період з квітня по листопад залучали 30 чоловік. Нині працівників у господарстві – 20. Маємо чеського комбайна, два трактори, весь набір сільськогосподарської техніки для обробітку хмелю. Випускаємо хміль готовий до гранулювання», – поділився з журналістами Володимир Павлович.

Також ми дізналися, що центральний офіс ТОВ «Хміль України» знаходиться у столиці. Генеральна директорка компанії – Тетяна Халімон, котра також є президенткою асоціації хмелярів України. «Тетяна Миколаївна завжди йде на зустріч та допомагає нашому старостату, – мовить староста Людмила Черниш. – Ми раді, що у нашому селі функціонує сільськогосподарське підприємство, адже місцеві жителі мають стабільну роботу».

Як і у більшість сфер господарювання, війна внесла свої корективи у галузь хмелярства. Налагоджені роками ринки збуту довелося замінювати новими. Багато хмелю експортували до росії та Білорусії. Нині ж збувають на внутрішньому ринку та у країни Європи. Хміль, вирощений в Івановичах, закуповують солом’янська, полтавська, хотянівська та інші пивоварні, а також один з найбільших виробників хмільних напоїв – «Оболонь».

«Багато толкових працівників нині воюють, тож цього року на збір хмелю залучали усіх охочих. У кінці сезону у нашому філіалі відбувається традиційне свято урожаю: прикрашаємо віттям хмелю техніку, робимо вінки, панує дружелюбна атмосфера, а керівництво дякує за гарну роботу усім без винятку працівникам», – мовить керівник філіалу Володимир Марковський.

Підприємство має багато планів, як розвивати хмелярство, зокрема хочуть запустити плантації у Сколобові: «Якби не війна, господарство мало б більше можливостей розвиватися. ТОВ «Хміль України», куди входить наш філіал, – є провідним виробником хмелю в Україні, – мовить Володимир Марковський. – У нас всі працівники працюють офіційно, до бюджету сплачуються чималі податки. Люди зацікавлені, щоб господарство працювало. Не вистачає лише одного – миру на щедрій українській землі!»

You cannot copy content of this page