Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
Субота, 27 квітня
icon clock05.03.2024
icon eye263
ЛЮДИ НОВИНИ

Оселі – без світла через борги: жителям краю, які не платили РЕМу, можуть відключати електроенергію

Нещодавно Кабінет міністрів дозволив енергопостачальникам відключати споживачів із заборгованістю від електромереж. Однак це стосується лише мешканців областей, в яких не ведуться бойові дії, та які не перебувають під тимчасовою окупацією. Тож ці новації торкнулися жителів Житомирської області.

Журналіст медіацентру «Вісті» дізнався нюанси відключення боржників, надіславши інформаційний запит на ім’я очільника Пулинського РЕМу Юрія Сидорчука.

У листі від Пулинського РЕМу зазначається, що на початку повномашстабного вторгнення в Україні ввели мораторій на відключення за несплату рахунків за комунальні послуги, в тому числі за спожиту електричну енергію.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 29. 12. 2023 р. №1405, уряд зняв мораторій на припинення надання житлово-комунальних послуг. Зокрема, можливе відключення електропостачання у разі несплати або сплати за електроенергію у неповному обсязі населенням, яке проживає в не окупованих територіях і територіях, на яких не ведуться активні бойові дії.

Однією із підстав для відключення електричної енергії є заборгованість споживача перед постачальником за умови попередження споживача не пізніше, ніж за 10 робочих днів до дати відключення.

У попередженні про припинення електропостачання додатково зазначається сума заборгованості та період, за який ця заборгованість виникла.

Припинення електроживлення установок споживача здійснюється оператором системи у порядку, визначеному Кодексом системи розподілу.

У разі усунення споживачем в установлений строк порушень, що завчасно (до дня відключення) підтверджується належним чином, постачання електричної енергії споживачу не припиняється.

Відновлення електроживлення споживача, що було припинено, здійснюється оператором системи протягом 3 робочих днів у містах та 5 робочих днів у сільській місцевості після відповідного підтвердження оплати заборгованості за надані послуги.

Якщо у вас все ж відключили електроенергію, але ви знайшли гроші та сплатили борг, то потрібно буде заплатити ще. У Пулинському РЕМі зазначають, що відшкодування витрат оператору системи розподілу на відновлення розподілу електричної енергії користувачу (повторне підключення електроустановки) здійснюється за рахунок сторони, за зверненням або з вини якої відбулося припинення розподілу електричної енергії (відключення електроустановки).

You cannot copy content of this page