Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
Субота, 20 квітня
icon clock23.08.2022
icon eye133
НОВИНИ

Новий навчальний рік: чи облаштували захисні укриття в освітніх закладах Пулинщини?

Наближається перше вересня. В освітніх закладах Пулинщини у новому навчальному році здобуватимуть знання 2406 учнів. Задля їхньої безпеки в умовах війни у ліцеях і гімназіях мають бути облаштовані захисні укриття.

Які вимоги до укриттів? Та чи встигли до нового навчального року освітні заклади подбати про безпеку учнів? Відповіді на ці запитання дізнавався наш журналіст.

Куратор 27-ї державної пожежно-рятувальної частини першого державного пожежно-рятувального загону Анатолій Павленко зазначає, що фахівцями-рятувальниками розроблено рекомендації та вимоги щодо того, чим має бути оснащене укриття та яким характеристикам повинно відповідати. Зокрема вони мають бути повністю обладнані вогнегасниками, аптечками, мати необхідний запас медикаментів та харчових наборів. Облаштування укриттів передбачає систему вентиляції, місць для сидіння, доступу до питної води і туалету.

– Там, де не можна буде провести каналізацію, можуть бути тимчасово влаштовані біотуалети, – каже Анатолій Павленко. – Також потрібно передбачити перебування дітей і педагогів там не менше як на кілька годин, вільний доступ до укриттів, покажчики руху й системи оповіщення.

Ще одне важливе питання – це здатність укриттів вмістити всіх здобувачів освіти та колектив закладу. Тому у ліцеях, гімназіях і дитсадках може бути організовано навчання у дві зміни, або ж змішане навчання, коли одні класи навчаються очно, а інші – дистанційно.

Освітні заклади, за потреби, можуть на умовах договору використовувати прилеглі облаштовані укриття сусідніх підприємств, але вони повинні розташовуватись не більше як за 50-100 метрів від школи чи садочку.

– У Курненській громаді в освітніх закладах навчатиметься 871 учень, – розповідає начальниця відділу освіти та гуманітарних питань Курненської сільської ради Оксана Гарасюта. – Наші ліцеї, гімназії та дитсадки мають надійні захисні укриття з усіма умовами для перебування там.

– На території Пулинської громади станом на 17 серпня кількість учнів, які навчатимуться з 1 вересня, становить 1535, – мовить очільниця відділу освіти Пулинської селищної ради Наталія Опанащук. – Усі освітні заклади облаштували захисними укриттями. Переконана, що наші діти зможуть спокійно та безпечно почати навчання з першого вересня.

You cannot copy content of this page