Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
Четвер, 25 квітня
icon clock06.02.2023
icon eye6150
ВІДЕО ЛЮДИ НОВИНИ

Незламні віряни: як у селі Новопіль попри мороз, завірюху і суперечки релігійна громада приймала рішення про перехід до ПЦУ

Нещодавно жителі села Новопіль Оліївської громади вирішили змінити канонічну належність свого Свято-Михайлівського храму з УПЦ мп до Православної Церкви України. Для цього місцеві активісти організували збори, на які запросили очільника Пулинського та Черняхівського благочиння Сергія Янчука і нашого журналіста. Як усе відбувалося – читайте та дивіться у матеріалі.

Неділя, 5 лютого. Надворі мороз і завірюха. Обідньої пори у центр села сходяться та з’їжджаються місцеві жителі. Збори проводять біля зупинки громадського транспорту.

Усе починається із суперечки і штовханини вірян, які мають різні думки щодо церковного переходу. За мить пристрасті вщухають і починають обирати голову, секретаря та лічильну комісію.

До вірян звертається благочинний – отець Сергій Янчук. Він закликає мирно провести збори.

– Питання церковного переходу у нашому селі вперше намагалися вирішити десь три роки тому. Тоді за ініціативи очільника Вільської сільської ради Петра Бєлого організували збори релігійної громади, але їх проведення зірвали священники московського патріархату, – розповідає активіст Андрій Сидорчук. – Коли росія почала повносмаштабне вторгнення, то прихожани храму із Новополя та з сусідніх сіл Ксаверівки, Окілка, Крученця, знову підняли питання щодо переходу до Православної Церкви України. Отець Ігор добровільно змінити канонічну належність храму відмовився. Тому зібрали понад 230 підписів серед вірян за те, щоб наша церква приєдналася до ПЦУ. Ми хочемо спокійно молитися українською мовою в єдиній церкві України.

Через декілька хвилин більшість присутніх – 86 жителів Новополя – голосує за канонічну зміну Свято-Михайлівської церкви з УПЦ мп до ПЦУ. Після озвучення результатів голосування знову починаються словесні суперечки та сутички. Надто емоційних чоловіків заспокоює патруль поліцейських, який слідкував за правопорядком під час проведення зборів.

Найбільш обурюється рішенню релігійної громади діючий настоятель храму – отець Ігор, який очолює місцеву церкву понад 20 років. Він каже, що за Кирила – не моляться, податки москві не сплачують, а навпаки вшановують українських воїнів і коштами допомагають ЗСУ. Проте перейти до ПЦУ з релігійною громадою – категорично відмовляється.

Після розгляду усіх питань церковні збори оголошують закритими.

Церква у селі Новопіль збудована у 1860 році

You cannot copy content of this page