Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
Понеділок, 16 вересня
icon clock06.08.2024
icon eye157
ЛЮДИ НОВИНИ

Неспокійні жнива: як примхи погоди заважають аграріям зібрати файний урожай зернових культур

Нині в аграріїв нашого краю найвідповідальніша пора – збір зернових культур. СТОВ «Тетірське» розпочало жнивну кампанію 16 липня та обмолотили 229 га озимої пшениці.

Яка врожайність зібраного зерна? Як примхи погоди заважають аграріям жнивувати? Про це дізнавався журналіст медіацентру «Вісті», завітавши на поля Тетірського старостинського округу Курненської громади.

Головний агроном сільськогосподарського підприємства Андрій Жигора зустрів журналіста обідньої пори на 44-гектарному полі поблизу села Муравня. Саме тут розпочали молотьбу вівса.

– Нині молотимо овес сорту «Парламентський», якого посіяли 278 га, – розповідає Андрій Жигора. – Деякі площі вівса дуже вилягли і там буде мінімальна врожайність. На початку липня у нашому старостаті вирувала потужна погодна негода – у Тетірці та Ходорівці всипав великий град, який нещадно побив усі культури: соняшник, кукурудзу, вилягли посіви зерна. Значно також постраждала городина у місцевих жителів і покрівлі будинків. Тоді опади лише не зачепили село Муравня і тут більш-менш нормальні площі зернових культур.

Головний агроном каже, що жнивну кампанію у господарстві розпочали 16 липня і змолотили 229 га озимої пшениці, більшість якої німецької селекції сорту «Джерсі».

– Врожайність пшениці становила 55 ц/га. Також змолотили 18 га насіннєвої пшениці сорту «Тобак», – мовить Андрій Жигора. – Коли закінчили молотити пшеницю, то розпочали збір врожаю вівса. Кілька годин техніка працювала і задощило, робота комбайнерів зупинена. Тож знову чекаємо на сонячну погоду.

У зборі зернових культур СТОВ «Тетірське» задіяли два наймані комбайни та майже 20 працівників.

Серед важливих завдань жнивної кампанії – тюкування соломи.

– Для ферми, щоб годувати взимку худобу, необхідно 10 тисяч тюків. Від початку жнивної кампанії затюкували 2000 шт., – зазначає директор СТОВ «Тетірське» Дмитро Тарасюк. – Сподіваємося, що до кінця літа не буде погодних неприємних сюрпризів і ми успішно завершимо жнивну кампанію.

Денис Войтенко

Без дозволу автора заборонено передрук фотографій та матеріалу з публікації

You cannot copy content of this page