Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
Субота, 27 квітня

Не знаєте, що приготувати у Різдвяний піст? Тримайте підбірку корисних рецептів!

15 листопада розпочався Різдвяний піст, що тривтиме до 24 грудня. Якщо ви втомилися готувати пісні вареники з картоплею, капустою чи грибами, пропонуємо смачну альтернативу – пісні млинці. Зазвичай пісну начинку роблять з картоплі та овочів, зі смажених грибів чи тушкованої капусти, з карамелізованих яблук чи гарбуза, з додаванням маку чи меду. Любителі страв з гарбуза мають гарну нагоду поексперементувати і запекти цей овоч у карамельно-лимонній глазурі. Якщо ж любите баклажани, приготуйте смачний салат!

Млинці на мінеральній воді

Інгредієнти: 250 г (1,5 склянки) пшеничного борошна вищого ґатунку, 2-2,5 склянки мінеральної газованої води, 1 ст. л. цукру, 1 дрібка солі, 3-4 ст. л. рафінованої олії.

Приготування: просіяне борошно додати цукор і сіль, перемішати. Влити 1 склянку газованої води і перемішати, щоб не було грудочок.

Влити другу склянку води і замісити рідке тісто. Накрити тісто і дати йому постояти 30 хвилин. За цей час клейковина набрякне і, можливо, буде потрібно додати ще трохи газованої води (приблизно 0,5 склянки), щоб тісто було рідким для випічки тонких млинців. Наприкінці влити олію і ще раз ретельно перемішати.

Розігріти сковороду з олією. Наливаючи тісто ополоником, посмажити тонкі млинці. Подавати з будь-якою начинкою на свій вибір.

                                                                                                     Пісні млинці з картоплею

Інгредієнти: 1/2 склянки пшеничного борошна, 3 картоплини, 1 склянка мінеральної води, 4-5 ст. л. олії

Приготування: очистити картоплю, нарізати її кубиками і відварити до готовності. Затим злити зайву воду, залишивши трохи відвару. Зробити картопляне пюре і злегка його остудити.

Додати до нього просіяне борошно і поступово розвести отримане тісто мінеральною водою, щоб тісто вийшло консистенції кефіру. Наприкінці додати олію і перемішати. Смажити. Подавати разом з грибами або квашеною капустою.

Гарбуз у ароматній лимонній карамелі

Карамелізований гарбуз – смачний, корисний десерт. Під час приготування страви будинок наповнюють легкі, пряні аромати. Золотаві шматочки гарбуза апетитно виблискують на тарілці, ніби запрошуючи до веселого святкового частування, – пише school-food.dp.ua

Інгредієнти: гарбуз – 350 г, цукор – 1 ст. л., лимон – 1 шт., кориця, мед – за смаком.

Приготування: порізати гарбуз кубиками товщиною приблизно 1,5-2 см. Додати цукор та ретельно перемішати, перекласти у форму для запікання.

Поставте гарбуз в розігріту до 180 ͦ духовку на 25 хвилин. Посипати гарбуз корицею і цедрою лимона. Полити лимонним соком.

Знову поставити гарбуз в духовку на 20 хвилин. Запікати до готовності та злегка золотавої скоринки.

Викласти шматочки гарбуза на гарну тарілку. Перед подачею полити медом. Страва чудово смакує як теплою, так і холодною. Приємного апетиту!

 

Мариновані баклажани в гарячій заливці, як з магазину

Для любителів маринованої моркви та баклажанів пропонуємо цей смачний салат із розряду «швидко, легко й недорого». Плюс закуски ще й у тому, що приготувати її можна заздалегідь, що важливо перед святом, коли в господині і так багато різних справ.

Інгредієнти: 700 г баклажанів, 3 великих морквини, 2-3 зубки часнику, сіль, червоний гострий перець мелений, коріандр, паприка солодка, перець чорний мелений.

Заправка-маринад: 100 мл рослинної олії, 2 ст. л. цукру (з гіркою), 1 ч. л. солі, 50 мл яблучного оцту.

Приготування: баклажани надрізати повздовж, але не до кінця. Відварити в підсоленій воді (на 3 л води 1 ст. л. солі) протягом 5-7 хвилин. Затим покласти баклажани під гніт на годину, щоб стекла вода. Коли охолонуть – порізати великими кубиками.

Моркву натерти на тертці для корейської моркви. Змішати нарізані баклажани і моркву, додати вичавлений через прес часник, перемішати і додати зазначені спеції за смаком. Можна скористатися готовою приправою для моркви по-корейськи.

Закип’ятити в сотейнику маринад і ще гарячим полити салат. Все перемішати. Накрити салат перевернутою тарілкою. Поставити зверху невеликий вантаж. Салат можна їсти через 2 години, але з холодильника на наступний день він ще смачніший. Зберігається закуска у скляному закритому посуді в холодильнику досить тривалий час.

Світлана Яськова, ye.ua

 

 

You cannot copy content of this page