Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
Субота, 7 вересня
icon clock19.07.2024
icon eye399
ЛЮДИ НОВИНИ

Микола Мороз із Слобідки понад 45 років грає у шахи

Нещодавно в області відбулися перші літні спортивні ігри серед сільських, селищних територіальних громад до десяти тисяч населення. У змаганнях із шахів перше місце здобув Микола Мороз із села Слобідка Курненської громади. Напередодні Міжнародного дня шахів (20 липня) журналіст медіацентру «Вісті» взяв інтерв’ю у переможця та дізнався більше про його хобі.

– Миколо Петровичу, чим ви займаєтесь у житті та як починалося ваше захоплення шаховими іграми?

– Я – підприємець. Мешкаю у Слобідці. Перше серйозне знайомство з шахами відбулося у Пулинах у дитинстві під час гостьового візиту до родичів. Саме тут сім’ї грали шахи.

Коли побачив, як грають дорослі, мені шахи – не сподобалися і гра здалася нудною і не цікавою. Тоді мені було 7 років.

У четвертому класі після занять у групі продовженого дня вчитель хімії та біології Яків Адамович Залевський показав ази гри у шахи. Також багато чого мене навчив син цього вчителя Віктор. Із тих пір захопився шаховим хобі. І вже у 9 класі став чемпіоном шкільного турніру із шахів.

Значні знання в іграх на шаховій дошці отримав і від талановитого вчителя математики Михайла Овсійовича Креймера. Він у Стрибіжі організовував шахові конкурси та фестивалі.

Шахове хобі Микола Мороз не полишив під час служби у військово-морському флоті.

– Служив у Криму в Феодосії на підводному човні. У лютому 1986 року проводили шаховий чемпіонат дивізіону і я став переможцем та отримав перше заохочення, – пригадує Микола Мороз. – У шахи грав і в інституті. На лекціях любив вирішувати шахові завдання.

– Чи брали участь в інших турнірах і хто був вашим кумиром?

– Часто захищав честь Житомирського сільськогосподарського інституту у шахових турнірах, здобуваючи призові місця. Крім того, брав участь у конкурсах, які проводила районна газета «Вісті».

Із 1988 по 1993 рр. на сторінках «районки» друкували шахові завдання. Учасники конкурсу відправляли листи до редакції зі своїми варіантами вирішення ситуацій на шаховій дошці. Я теж брав участь і став одним із переможців.

Микола Мороз зберіг із тих часів замітку про свою перемогу із районної газети «Вісті» 1988 р.

Моїм кумиром у ті часи був чемпіон Житомирської області з шахів і триразовий чемпіон України по розв’язанню шахових задач Микола Арсентійович Кондратюк із села Плехів Черняхівського району.

– Як тренуєте шахові скіли?

– Нині мені 57 років. У моїй родині лише я вмію грати у шахи. Аби тримати у тонусі шахові скіли із суперниками граю на спеціальних сайтах, розв’язую шахові задачі та беру участь у різних турнірах. Маю велику колекцію грамот, дипломів і подяк за участь та перемогу у змаганнях. А ще пишаюся власною шаховою бібліотекою, в якій налічується щонайменше 200 книг про шахи.

Найбільше захоплення мого життя – це шахи. Ця гра, хоч на перший погляд є напруженою та малоцікавою, шахістам приносить величезне задоволення, коли вдається зробити «шах і мат», – зазначає Микола Мороз. – Вітаю любителів шахових ігор із прийдешнім святом і бажаю успіхів на лише на шаховій дошці, а й у житті.

Денис Войтенко

Без дозволу автора заборонено передрук фотографій та матеріалу з публікації

 

You cannot copy content of this page