Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
Понеділок, 29 квітня
icon clock01.07.2023
icon eye590
ЛЮДИ НОВИНИ

«Музика лікує серця»: вечір пісні та добрих спогадів для літніх людей від медіацентру «Вісті»

Колектив медіацентру «Вісті» продовжує добрі справи та натхненно працює, підтримуючи жителів краю, яким нині найважче. Друга зустріч у рамках проєкту «Журналісти дії: мотивуємо жити далі» відбулася 16 червня у «Будинку для вдів» закладі сімейного типу для літніх людей. Тут ми провели вечір пісні та добрих спогадів «Музика лікує серця». Як вдалося відволіктися від стресових подій в Україні та чим ця зустріч особлива, читайте далі.

Найстаршій жительці «Будинку для вдів» Зіні Дмитрівні Карповій напередодні зустрічі виповнилося 98 років. Вона та ще кілька її коліжанок вже вдруге переживають війну. Про те, як літні люди, які проживають у закладі, сприйняли новину, що росія напала на Україну, нам розповіла Надія Сірик – Голова Правління «МБФ Місії самарян в Україні», що вже більше 14 років втілює програму «Будинок для вдів»:

– Для наших бабусь це був справжній шок. Вони не могли у це повірити, адже неодноразово були учасницями зустрічей, на яких очевидці війни розповідали, чому це жахіття не повинне повторитися. До нас навіть приїздили представники німецького фонду, ми разом обговорювали ті уроки, які людство мало б винести після Другої світової війни, – розповідає Надія Сірик.

У перші дні війни наші бабусі боялися, щоб їх ніхто не лишив, адже вони не зможуть самі про себе подбати. Оскільки ми не знали, як обернуться бойові дії, почали шукати можливості тимчасового виїзду за кордон. Тоді ми зрозуміли, що наші підопічні, попри усі загрози, не хочуть нікуди їхати і полишати рідну землю, – зазначає Надія Сірик. – У своєму поважному віці будь-які зміни літні люди сприймають дуже болісно, як і події, що нині відбуваються в Україні.

Поспілкувавшись із жительками «Будинку для вдів», ми дізналися, що бабусі усім забезпечені та навіть мають можливість займатися улюбленими справами. Так, 71-річна Надія Ярославівна Петрик має свій куточок, де шиє оригінальні вироби для різних соціальних проєктів «Пулинського громадського центру». Бабусі ставляться одна до одної, як до сестер, тому відчувають себе великою родиною.

Єдине, чого не вистачає мешканкам «Будинку для вдів» – це спілкування. Вони раді, коли до них приїздять гості. Дуже люблять концерти, які не можуть відвідувати. Саме тому візит журналістів разом з артистами «Центру культури і дозвілля» став для бабусь гарним сюрпризом.

Запальні виступи пулинського співочого гурту бабусі зустрічали оплесками, навіть деколи підтанцьовуючи. Разом з поважними глядачками директорка Центру культури і дозвілля Олена Загацька виконала ліричну пісню «Музика рідного дому». Вони радо долучилися до інтерактиву, адже колись і самі були учасницями художньої самодіяльності, а тому, як і всі українці, люблять співати.

Втираючи сльози, глядачки слухали душевну пісню, яку артисти виконали на честь захисників. Менеджерка соціальної сфери «МБФ Місії самарян в Україні» Яна Лозінська розповіла, що бабусі дивляться новини і болісно сприймають загибель наших військових: «Щоб хоч чимось допомогти захисникам, вони кожного дня за них моляться, адже переживають за кожного солдата. Насправді літні люди дуже емпатичні і дуже болісно сприймають тривожні новини», – мовить Яна Лозінська.

Концерт завершився веселими піснями про козака та молодичку, а ще артисти виконали для бабусь композицію-побажання: «Многая, літа, літа…». Захід продовжився теплим спілкуванням за чаєм. Бабусі пригадали молоді роки, розповідали, хто ким працював. «Колись ми постійно виступали у моєму рідному селі Мирне. І співали, і танцювали, і жартували. Дякуємо, що нагадали нам про ті чудові роки», – поділилася теплими спогадами Ксенія Михайлівна Тертична.

Наші журналісти розповіли про роботу медіацентру та соціально важливий проєкт, який нині реалізують. Поважні учасниці заходу поділилися враженнями, а ще зазначили, що люблять нашу газету і з нетерпінням чекатимуть публікацію про цю зустріч.

«Ось так несподівано на позитивній ноті завершився цей тиждень, – мовить Надія Сірик. – Добре, що у такий час є люди, які хочуть підтримати і допомогти пережити складні часи та стресові події, які ми кожного дня переживаємо».

Колектив «Вістей» висловлює вдячність артистам «Центру культури та дозвілля» Пулинської селищної ради, які підтримали ініціативу і подарували гарний настрій усім учасникам зустрічі. Спільними зусиллями вдалося об’єднати кілька поколінь, а головне – мотивувати не закриватися у собі, брати участь у різноманітних заходах, жити і мислити позитивно!

Даний матеріал виготовлено за підтримки ГО «Інститут масової інформації» та за фінансової підтримки програми МАТРА Посольства Нідерландів в Україні

You cannot copy content of this page