Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
Субота, 27 квітня
icon clock04.03.2024
icon eye281
ІНТЕРВ'Ю НОВИНИ

Курненська громада реалізовує соціальний проєкт

У лютому у м. Вінниця відбувався тренінг для учасників проєкту «Підтримка децентралізації: підвищення компетенцій територіальних громад у сфері соціальних послуг». Курненську громаду представляли начальниця відділу економічного розвитку та інвестицій Світлана Боковенко та фахівчиня з соціальної роботи Галина Андрійчук. Після поїздки почали аналізувати ситуацію у соціальній сфері шляхом анкетування.

Про обмін досвідом між громадами, чому навчилися та про наступний етап проєкту нам розповіла його координаторка Світлана Боковенко.

– Пані Світлано, розкажіть, коли Курненська громада розпочала реалізовувати проєкт «Підтримка децентралізації: підвищення компетенцій територіальних громад у сфері соціальних послуг». Яка мета проєкту та ким він фінансується?

– У листопаді 2023 року Курненська громада підписала меморандум про партнерство з Фондом міжнародної солідарності в Україні. Співпрацю з цією організацією ми розпочали у 2021 році. Оскільки ми успішно реалізували 1-й проєкт та довели свою спроможність, Курненська громада стала учасницею наступного проєкту. Усього у пілотному проєкті беруть участь по кілька громад з Житомирської, Вінницької та Черкаської області.

Проєкт триватиме півтора роки. Його реалізація стала можлива за фінансової підтримки Програми польської співпраці у сфері розвитку Міністерства закордонних справ Республіки Польща, а також Офісу Координатора програм допомоги США в Європі та Євразії Державного департаменту США в рамках 10-го раунду програми «Development Cooperation Partnership Program».

– Розкажіть чим запам’ятався тренінг?

Під час тренінгу ми проводили діагностику соціальної сфери громади, яку представляли. Ділилися власним досвідом та переймали гарний приклад інших громад. Також наша команда отримала відповідь на ряд важливих питань під час індивідуальної консультації від головного експерта проєкту Мірослава Ольчака. Кожна з громад-учасниць проєкту проаналізувала попередньо зібрані демографічні дані, визначивши їх специфіку і вплив на загальний стан соціальної сфери.

– Яким буде наступний етап реалізації соціального проєкту?

– Кожна з громад партнерів має дослідити ситуацію у соціальній сфері та створити стратегію розвитку громади на 5 років. За основу береться Польський досвід. Це вперше в Україні громади мають можливість розробити такий документ.

Під час тренінгу ми вчилися проводити соціальні дослідження, аналізувати дані та прогнозувати зміни. Отож, вже приступили до наступного етапу роботи: запустили опитування громадян про надання послуг в соціальній сфері. Анкетування допоможе визначити основні напрямки діяльності. Щоб вирішити нагальні питання, ми плануємо розробити Багаторічний План Вирішення Соціальних Проблем. Документ маємо розробити до літа. Це буде план конкретних заходів, для покращення соціальної сфери. За умовами проєкту на реалізацію одного виду діяльності громада отримає фінансування.

– Як жителі громади можуть взяти участь в анкетуванні?

– Анкетування триватиме з 16 лютого до 7 березня 2024 року. Жителі громади можуть заповнити анкету онлайн. Для цього слід відвідати офіційну сторінку Курненської громади у мережі Фейсбук та перейти за вказаним посиланням. Також друкований варіант анкет розповсюджуємо за допомогою ЦНАПу та соціальних робітників. Щоб мати репрезентативні дані, опитуванням плануємо охопити близько 400 жителів громади.

Закликаємо мешканців Курненської громади долучатися до цієї справи, адже на шляху до вирішення проблем нам важливо розуміти, чого потребує населення. Думки, відгуки та пропозиції жителів громади допоможуть розробити ефективну стратегію вирішення соціальних проблем. Наша команда докладає максимум зусиль, щоб зробити Курненську громаду ще кращим місцем для життя.

Розмову вела Марія Мосійчук, журналістка медіацентру «Вісті»

 

You cannot copy content of this page