Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
Субота, 7 вересня
icon clock09.07.2024
icon eye90
ЛЮДИ НОВИНИ

Коли правопорушники – неповнолітні: відбулася нарада щодо захисту тих, хто оступився у юному віці

Минулого тижня за участі заступника керівника Коростишівської окружної прокуратури Максима Шевчука відбулося засідання міжвідомчої робочої групи з виявлення, розкриття та розслідування кримінальних правопорушень, вчинених неповнолітніми,  а також у яких дитина залучена до провадження, як потерпіла або є особою, права та інтереси якої порушено чи може бути порушено внаслідок вчинення злочину.

Участь у засіданні взяли прокурорка відділу захисту інтересів дітей та протидії домашньому насильству Житомирської обласної прокуратури Тетяна Мукомел, начальники відділів освіти і служб у справах дітей Хорошівської, Черняхівської, Пулинської, Новоборівської та Високівської об’єднаних територіальних громад, представники Хорошівського та Черняхівського секторів бюро правничої допомоги, Житомирських районних секторів філії ДУ «Центр пробації».

Заступник керівника окружної прокуратури Максим Шевчук звернув увагу присутніх на впровадження та виконання учасниками на території піднаглядній окружній прокуратурі пілотного проєкту щодо імплементації міжнародних стандартів правосуддя, дружнього для дитини, у практичну діяльність. Також доведено до відома стан підліткової злочинності та його динаміку.

Прокурорка відділу захисту інтересів та протидії домашньому насильству обласної прокуратури Тетяна Мукомел розповіла учасникам та учасницям засідання позицію Верховного Суду щодо виплати грошової допомоги випускникам навчальних закладів в розмірі не менше 6 прожиткових мінімумів, встановлених законом, які мають статус дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Позитивним досвідом з присутніми у вирішенні вказаного питання поділилися своїм досвідом представники відділу освіти та служби у справах дітей Черняхівської селищної ради. Зокрема, вони проінформували, що для вирішення вказаного питання в громаді створено програму щодо забезпечення виплати одноразової грошової допомоги дітям-сиротам та дітям позбавлених батьківського піклування. Всім випусникам закладів загальної середньої освіти на території селищної ради виплачено кошти в розмірі 6 прожиткових мінімумів.

За наслідками обговорення вказаного питання учасниками міжвідомчої робочої групи узгоджено спільний алгоритм дій з метою інформування та забезпечення права дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування на отримання виплати передбаченої законом, а також можливість отримання безоплатної вторинної правничої допомоги.

Також ювенальним прокурором окружної прокуратури Ігорем Стужуком доведено до відома присутніх про новий вид покарання (пробаційний нагляд), який з квітня 2024 року передбачений Кримінальним кодексом України та активно наразі застосовується судами під час розгляду кримінальних проваджень з метою більш ефективного застосування соціально виховної роботи, що сприяє зміні поведінки у неповнолітнього.

You cannot copy content of this page