icon clock22.05.2023
icon eye262
ЛЮДИ НОВИНИ

Івановицький музей поповнився новою відзнакою: юні екскурсоводині перемогли у престижному обласному конкурсі

Нещодавно оприлюднили результати обласного фестивалю-конкурсу, який був приурочений Міжнародному Дню музеїв «Музей як культурний хаб». Участь брали учні закладів загальної середньої та позашкільної освіти віком від 11 до 18 років – екскурсоводи військово-історичних, краєзнавчих, літературних та інших профілів музеїв.

Представники Івановицького музею змагалися у напрямі «Квест-екскурсія музеєм» – чітко встановлений маршрут, коли за допомогою запитань екскурсовод координує пошукові дії учасників. Результатом пошуку, наприклад, може бути експонат, відповідь на ключове запитання, кодове слово. Журі визначало переможців, оцінюючи конкурсну відеоекскурсію та її текстовий опис.

Абсолютними переможницями стали юні екскурсоводині Анастасія Фатич і Катерина Голомах із Івановицького ліцею, в якому знаходиться популярний краєзнавчий музей на чолі із педагогічним керівником Вячеславом Пишнюком.

Вітаємо учасниць конкурсу та зичимо невичерпної енергії у збереженні національної спадщини та історико-культурного надбання нашого краю.

Чим особливий Івановицький музей? Про це нам розповів керівник культурного осередку Вячеслав Пишнюк.

– «Музей історії села Івановичі», який є 15-им зразковим музеєм Житомирської області, вражає своїм різноманіттям. Відвідувачі можуть ознайомитися з історією села від найдавніших часів до сьогодення, – мовить Вячеслав Пишнюк. – Від початку буремних подій в Україні у березні 2014 року в музеї відкрився новий підрозділ «Слава героям України», який увіковічнив трагічні події Революції гідності.

На інформаційному стенді зібрані дані про три революції незалежної України. Поруч розміщена «барикада» з автомобільних покришок та речей, які Вячеслав Пишнюк привіз до музею безпосередньо з Майдану. У 2015 році тут з’явився ще один підрозділ – «Вічна пам’ять Героям Небесної сотні», на якому розміщені фото усіх героїв «Небесної сотні» та молитва за них.

– У 2015 році ми створили новий підрозділ музею «Вони захистили нас у війні на сході…», де показали патріотизм українських воїнів у боротьбі за незалежність та територіальну цілісність України від зазіхань російського агресора. Підрозділ демонструє фото, артефакти війни, матеріали про патріотизм захисників України, вихідців з села Івановичі, – розповідає керівник музею Вячеслав Пишнюк. – Підрозділ музею «Україна переможе», який ми нещодавно створили (у грудні 2022-січні 2023 року), присвячений героїчній боротьбі українців за свободу і незалежність від росії. Тут ми бачимо хронологічно розташовані фотознімки, які розповідають про історію нашої боротьби, починаючи з анексії Криму і закінчуючи звільненням Херсону. Експозиції постійно оновлюються, адже українці щодня творять свою історію, і важливо цю історію зберегти.

Час іде, технічні можливості розширюються. Івановицький музей відтепер можна відвідати віртуально.

Щоб поринути у віртуальну екскурсію, необхідно зробити кілька простих кроків: відкрити сайт Івановицького ліцею і серед розділів обрати «Музей Івановицького ліцею».

На сайті можна переглянути віртуальні тематичні екскурсії: «Повертайтесь до рідної школи, щоб у дитинство своє зазирнуть», «Історія Івановицької школи».

– Ми не плануємо зупинятися, – розповідає Вячеслав Пишнюк. – У нас багато ідей, які ми хотіли б з часом втілити у життя. Ідея з віртуальними екскурсіями – це щось свіже, нове. Ми даємо можливість людям з будь-якого куточка країни, світу, ознайомитись з нашою історією. Попереду ще багато важливої роботи!

You cannot copy content of this page