Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
Субота, 27 квітня
icon clock16.02.2024
icon eye811
ЛЮДИ НОВИНИ

Хтось – вперше, а дехто – постійно: як у Пулинах відбувалася донорська акція

Українські захисники та захисниці дивують увесь світ своєю мужністю та бойовою майстерністю, а ми маємо гідно віддячувати їм нашою підтримкою. В умовах воєнного стану завжди існує необхідність в забезпеченні донорської крові та її компонентів. Тому 15 лютого у Пулини завітали працівники обласного центру крові для проведення донорської акції.

Хто вперше став донором? Скільки усього жителів громади долучилися до акції? Про це читайте у матеріалі нашого журналіста, який сьомий раз теж здавав кров.

Донорська акція відбувалася на другому поверсі КНП «Лікарня» Пулинської селищної ради. Здати кров прибули десятки жителів громади, серед яких освітяни, пожежники, військові та волонтери.

– Плазма та кров потрібні щодня як для українських військових, так і для цивільних, які потерпають від ракетних обстрілів росії, – зазначає організатор донорської акції та головний спеціаліст відділу гуманітарного Пулинської селищної ради Георгій Андрійчук. – Аби підтримати поранених воїнів, долучитися до здачі крові можуть усі бажаючі. Донація займає близько 10 хвилин. Вік донора – від 18 років. Серед обов’язкових вимог – маса тіла не менше ніж 50 кг та відсутність протипоказань до донорства.

Активною учасницею донорських акцій є пулинка Олена Іщенко, яка нині працює у Пулинському ліцеї.

– Сьогодні здаю кров четвертий раз, – мовить пані Олена. – Брати участь у таких акціях – мій свідомий вибір, ніхто не змушує мене це робити. Просто хочу, щоб моя кров врятувала чиєсь життя.

– Я теж стала учасницею донорської акції вчетверте, – каже директорка Сколобівської гімназії Інна Ткаченко. – Під час повномасштабної війни, спричиненої вторгненням російських окупантів на нашу територію, проблема донорства є особливо гострою – існує дефіцит донорської крові, тому ми, рятуючи життя українських військових, робимо такий внесок, щоб допомогти та наблизити Перемогу!

Черговий раз до здачі крові також долучилися педагоги Вацлавпільського та Мартинівського ліцеїв, колективи Пулинського РЕМу та пожежно-рятувальної частини, представники газової служби та військової установи у Пулинах. Серед донорів було чимало жителів Кошелівського, Зеленополянського та Мартинівського старостатів.

Новачками донорської акції були дівчата з Буряківки та Старої Олександрівки і хлопець зі Сколобова.

– Здаю кров уперше, тому трохи хвилююся, – зазначила 22-річна Галина Драгальчук із с. Стара Олександрівка.

– Перед тим, як взяти участь в акції, то багато читав в Інтернеті про донорство. І от вирішив, що теж здаватиму кров, – мовить 20-річний Олександр Дем’янчук, який працює асистентом вчителя у Сколобівській гімназії.

– Сьогодні мій донорський дебют, – каже волонтерка із Буряківки Яна Лисюк, яка активно допомагає плести маскувальні сітки воїнам на передову. – Раніше не наважувалася, а тепер вирішила , що зроблю це. Адже воювати можуть не лише хоробрі хлопці та дівчата, а й наша кров, особливо коли вона так їм потрібна. Найважливіше зараз бути надійним тилом захисникам, аби вони мали змогу тримати лінію оборони, де життя – найбільша цінність.

Усього здали кров 83 учасниці та учасники донорської акції, які отримані кошти після донації передали на ЗСУ.

Денис Войтенко, журналіст медіацентру «Вісті»

Фото Марії Мосійчук

You cannot copy content of this page