Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
Субота, 27 квітня

Грип не дозволяє розслаблятися: епідемічна ситуація у Пулинській громаді та області

Не зважаючи на значне потепління, щоденно у медзакладах фіксуються нові звернення хворих на грип та застуду. За інформацією КНП «ПМСД» Пулинської селищної ради у лютому з симптомами ГРВІ до сімейних лікарів звернулися 456 осіб. Також зафіксовано 1 лабораторно підтверджений випадок захворювання на COVID-19.

28 лютого на майданчику офіційного медіа-центру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо епідемічної ситуації в області. Виконувач обов’язків генерального директора ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» Іван Киричук зазначив, що попри зменшення кількості хворих за минулий тиждень на 17 % епідемічний поріг на Житомирщині все ще є перевищеним і розслаблятися нині не варто.

Зокрема у своєму виступі Іван Киричук зазначає, що від початку епідсезону, тобто з жовтня 2023 року, на грип та інші гострі респіраторні вірусні інфекції в області захворіло більше 182 тисяч осіб, в тому числі 104 354 дитини у віці до 17 років. Діти у віковій структурі хворих складають 57,4%.

На 8-му тижні епідсезону, з 19 по 25 лютого, в області захворіли на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції 7972 особи, включно з COVID-19, із них 4460 дітей до 17 років. Питома вага дітей від загальної кількості захворілих на ГРВІ становить 56,0 %, госпіталізовано 222 особи, що становить 2,8 % від кількості захворілих, із них 154 дитини до 17 років (69,0 % серед госпіталізованих).

Захворюваність по області на 8-му тижні спостереження поточного року зменшилась з 776,6 до 642,3 на 100 тисяч осіб, що в порівнянні з попереднім 7-м тижнем менше на 17,0 %. Однак вона ще перевищує епідемічний поріг, розрахований для області на 11 %, що відповідає середньому рівню інтенсивності епідемічного процесу.

На жаль, досі інфекційні захворювання забирають життя людей. На минулому тижні в області зареєстровано 2 летальних випадки: в тому числі 1 від COVID-19 та 1 від грипу.

Зниження інтенсивності епідемічного процесу в області відбувається вже третій тиждень поспіль – і це результат впливу комплексу обмежувальних заходів, що запроваджувалися і продовжують діяти в громадах області. Незважаючи на позитивну динаміку зниження захворюваності населення області на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції, не варто розслаблятися і нехтувати основними заходами для населення з попередження зараження грипом та іншими гострими респіраторними інфекціями.

ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» рекомендує дотримуватися таких профілактичних засобів

– використання масок в разі захворювання на ГРВІ, при відвідуванні торгових центрів, ринків, лікувальних закладів, в громадському транспорті;

– уникнення місць великого скупчення людей;

– провітрювання свої житлових приміщень;

– частого миття рук з милом;

– дотримання кашлевого етикету.

В області щеплено проти сезонного грипу всього 3748 осіб з груп ризику, в тому числі за минулий тиждень – 98 осіб.

На даний час обмежувальні заходи продовжуються: в Житомирському районі переведено на дистанційне навчання 1 заклад середньої освіти, окремо 3 класи та 3 заклади дошкільної освіти;

в Коростенському районі на дистанційному навчанні 3 ліцеї та 1 заклад дошкільної освіти;

в Звягельському районі на дистанційному навчанні 19 класів.

«Шановні громадяни! Дотримуйтесь заходів профілактики гострих респіраторних інфекцій та бережіть своє здоров’я!» – наголосив Іван Киричук.

Підготувала Марія Мосійчук, журналістка медіацентру «Вісті»

You cannot copy content of this page