Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
Середа, 1 травня
icon clock25.12.2022
icon eye1104
ВІДЕО ЛЮДИ НОВИНИ

Головне не дата, а подія: репортаж як вперше православні християни святкують Різдво 25 грудня

Відзначати різдвяні богослужіння 25 грудня дозволила своїм єпархіям Православна Церква України. Утім є умова – бажання вірян. Таке рішення ухвалили на засіданні Священного Синоду.

– Рішення Священного Синоду про богослужіння 25 грудня відкриває шлях до просвічення православних християн про церковні дати, – каже настоятель Пулинського храму Святого Миколая Сергій Янчук. – Нині віряни постали перед вибором дати святкування через невідповідність у календарному відліку.

Зі слів священника, є невідповідність церковного календаря нашої церкви загальноправославній практиці. Адже десять із п’ятнадцяти православних церков світу відзначають Різдво Христове відповідно до правил Православної Церкви 25 грудня та згідно з дійсним астрономічним відліком днів. Так само і весь річний цикл служб інших церковних свят, окрім пасхалії, служать відповідно до дійсного астрономічного відліку часу.

– Причиною такої невідповідності церковного календаря є те, що українська православна церква понад три століття перебувала у підпорядкуванні російської, – мовить далі отець Сергій. – Ознаки феодально-кріпосного духу цієї церкви вплинули на неспроможність її привести хронологію церковного календаря у відповідність до простих або навіть елементарних астрономічних фактів життя людства.

– Як змінити свідомість християн і донести до них те, що древні апостольські правила вчать святкувати Різдво Христове 25 грудня?

– Вважаю, що корисним буде впровадження маленьких приводів у релігійне життя тих громад, де є вже відповідне бажання, яке стосується поки що виключно святкування Різдва Христового. Варто пам’ятати, що християни відзначають не дату, а подію. І головним у цьому святкуванні є реальне спілкування Духа людського із Духом Божим.

У неділю, 25 грудня, вперше у Пулинському храмі Святого Миколая відбулася різдвяна літургія для тих православних вірян, які вирішили відзначати Різдво Христове за новою датою. Дивіться святкове відео, яке зняв наш журналіст.

You cannot copy content of this page