Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
Понеділок, 16 вересня

Дивували сучасним борщем: Пулинська громада взяла участь у фестивалі «Борщ-батл 2024»

17 серпня на базі Кмитівського музею образотворчого мистецтва ім. Й. Буханчука відбувся третій «Борщ-батл 2024». Традиційними стравами та кулінарними родзинками дивували учасники з різних куточків Житомирщини та гості з м. Вінниця. Працівники культури Пулинської громади теж презентували свій борщ на колоритному кулінарному заході. Усі подробиці, читайте далі.

Разом з творчо-кулінарною командою Пулинської громади цього року під відкритим небом традиційну українську страву готували ще 11 учасників: Кмитівський музей образотворчого мистецтва, Національний музей космонавтики ім. С. П. Корольова, «Музей коштовного та декоративного каміння» м. Хорошів, Гадзинська гімназія Глибочицької сільської ради, Гришковецька ТГ, поетеса Ольга Муженко, «Об’єднання матерів та дружин захисників України» Глибочицької громади, студія подорожей «ЕтноМандри» м. Вінниця, працівники культури Глибочицької громади, Благодійний фонд «Рокада».

Делегацію від пулинської громади очолила секретар Пулинської селищної ради Олена Гузюк. Начальниця відділу гуманітарного Лариса Громська поділилася враженнями від участі у творчо-кулінарному батлі:

– На заході не відчували себе новачками, бо тут панувала атмосфера доброзичливості і єднання. А ще тут зустріли багато друзів та знайомих, які смакували наш борщик з великим задоволенням. Завдяки злагодженим діям нашої творчо-кулінарної делегації, нам все вдалось: презентація, облаштування локації, вміння запросити, пригостити, зібрати біля себе велике коло шанувальників. Ну а смачнющий борщ, що отримав тисячу компліментів – то, безумовно, заслуга вмілих господарочок – директорки Центру культури і дозвілля Олени Загацької та працівниці музею Наталії Черниш. Їх кулінарний витвір – найчервоніший борщ з вишуканою кислинкою яблучка та помірно-розкішним відтінком смаку чорносливу – запитували ще довго після того, як 10-літровий казан борщу спорожнів.

Як готували борщ та чим він був особливий, авторським рецептом з нашою журналісткою поділилася Олена Загацька: «Цього року вирішили дивувати сучасним борщем. Він – яскравий за кольором та дуже ніжний на смак. Весь секрет у тому, що буряк та моркву натираємо на дрібну тертку. Окрім чорносливу ще додаю терте яблуко для поліпшення травлення, тому такий борщ корисний для дітей та літніх людей. Кілька видів нежирного м’яса ми порізали невеликими шматочками, щоб усі наші гості відчули повноту смаку. Наш борщ вдався на славу, тому до нас стояла черга з дегустаторів. Дякую своїм помічникам Наталії Черниш та Михайлу Виговському, котрі допомагали готувати страву на багатті, а Микола Марценюк вміло рекламував наш борщ».

Команда Пулинської громади подбала, також про гарні декорації. До цієї справи долучилися Леонід Фесенко, Галина Супрунчук та Валентина Карпенко. Щоб борщ смакував ще краще, усі представники команди Пулинської громади привезли домашні смаколики: квашені огірочки, сальце та хріновуху, а Зоя Бондарчук наготувала ароматних пампушок з часником. Підприємиця Наталія Весельська надала казан для приготування борщу.

За умовами фестивалю усі учасники захищали свої страви творчими виступами: «Для організаторів та гостей заходу виконала пісню про кохання. Думаю всі знають, що, без любові у серці, борщ не вдасться таким смачним, як наш сучасний борщ!», – мовить Олена Загацька.

Окрім гарних вражень працівники культури Пулинської громади привезли з фестивалю щедрі донати для ЗСУ – 1165 гривень!

Марія Мосійчук

You cannot copy content of this page