Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
Вівторок, 16 квітня
icon clock28.10.2022
icon eye1774
НОВИНИ

«Чому світло є на інших вулицях, а у нас – ні?»: начальник Пулинського РЕМу розповів нашому журналісту про аварійні відключення електроенергії

На Пулинщині запровадили графіки аварійних відключень електроенергії. Без світла по кілька тривалих годин знаходяться сотні осель. До журналістів почали звертатися жителі краю та обурюватися у соцмережах. Головна претензія звучить таким чином: «Чому світло є на інших вулицях, а у нас – ні?».

Щоб розібратися, як відбуваються аварійні відключення електроенергії, наш журналіст поспілкувався з начальником Пулинського РЕМу Юрієм Сидорчуком.

– Стабілізаційні графіки аварійних відключень (ГАВ) не дозволяють заздалегідь озвучити чи спланувати тривалість та перелік населених пунктів або адрес, де буде обмежено електропостачання. Це керовані обмеження, які триватимуть впродовж певної кількості днів, – зазначає Юрій Сидорчук. – ГАВ вводиться в дію за командою диспетчерського центру НЕК «Укренерго» без попередження споживачів і місцевих органів виконавчої влади при перевищенні доведеної потужності на території конкретної області. Введення ГАВ має бути виконане протягом 15 хвилин із моменту отримання наказу, скасовується також НЕК «Укренерго». Зауважу, що графіки відключень застосовуються у критичних ситуаціях.

Електричні адреси (перелік електромереж) у графіку розподілені на певну кількість черг, тобто відключення запроваджуються почергово, а не по всій області одночасно. Але порядок черг, місце та тривалість відключень контролюються та координуються НЕК «Укренерго».

Графік аварійних відключень – це не перелік населених пунктів та вулиць, у графіку немає годин початку та завершення відключення.

Чому повідомляється, що електроенергії не буде кілька годин, а насправді її немає довше?

– Якщо відключення тривало більше, ніж очікувалося, це свідчить про те, що дефіцит електричної енергії зберігався.

Рішення щодо заживлення споживачів приймає НЕК «Укренерго». Тільки після отримання команди від регіонального диспетчера НЕК «Укренерго» наші фахівці можуть відновити розподіл електричної енергії.

Як обирають, які будинки будуть без електроенергії?

Різні будинки та навіть під’їзди одного будинку можуть бути заживлені від різних ліній електропередач. Енергетики чергують лінії для вимкнення. Але якщо якісь будинки не вимикаються зовсім, то це свідчить про наявність об`єктів критичної інфраструктури на лінії, що живить ці будинки. Наприклад, лікарня чи водоканал.

Чи потрібно ввечері заощадливо споживати електроенергію тим людям, у яких цілий день не було світла вдома?

– Так. Якщо ми не запровадимо режим максимальної економії, то ризикуємо залишитися у темряві. Відключення потрібні для стабілізації енергосистеми України. Вони не дають статися масштабним та хаотичним аварійним вимкненням, на усунення яких потрібно буде досить багато часу.

Що може вплинути на масштаби (кількість черг) застосування ГАВ?

– Обсяг дефіциту електричної енергії. Якщо споживачі з розумінням ставитимуться до прохання енергетиків запровадити режим економії, то графіки будуть менш тривалими або ж їх не буде зовсім.

Графіки аварійних відключень можна публікувати у відкритих джерелах?

– Ні. У період воєнного стану не можна поширювати будь-яку інформацію, що сприяє уявленню про потужності енергетичних об’єктів, їх розташування.

You cannot copy content of this page